Dopisnika BBC Alana Džonstona oslobodili su juče otmičari u Gazi posle 114 dana zarobljeništva. Džonston (45) je predat naoružanim osobama u Gazi. On je rekao da je njegovo iskustvo bilo kao da je „bio živ spaljen“, ali da je „fantastično“ biti ponovo na slobodi. Džonston je opisao da nije mogao videti sunce tri meseca, kao i da je jednom prilikom bio vezan lancima 24 časa.

Dopisnika BBC Alana Džonstona oslobodili su juče otmičari u Gazi posle 114 dana zarobljeništva. Džonston (45) je predat naoružanim osobama u Gazi. On je rekao da je njegovo iskustvo bilo kao da je „bio živ spaljen“, ali da je „fantastično“ biti ponovo na slobodi. Džonston je opisao da nije mogao videti sunce tri meseca, kao i da je jednom prilikom bio vezan lancima 24 časa. Novi britanski premijer Gordon Braun izrazio je radost zbog oslobađanja.
Džonston je juče, u ranim jutarnjim časovima, predat zvaničnicima palestinskog islamističkog pokreta Hamas koji trenutno kontroliše Gazu. On se kasnije pojavio u društvu lidera Hamasa Ismaila Hanija. Posle toga Džonston je smešten u zgradu britanskog konzulata u Jerusalimu. Hanija je rekao da ishod događaja „potvrđuje da je Hamas ozbiljan povodom pitanja uspostavljanja bezbednosti i stabilnosti, kao i povodom održavanja reda i zakona u ovom veoma dragom delu naše domovine“.
Na konferenciji za novinare Džonston je zahvalio svima koji su pomogli njegovo oslobađanje. On je svoje zarobljeništvo opisao kao „užasno“ i „povremeno prilično zastrašujuće.“ „Postalo je veoma teško ponovo zamisliti normalan život“, rekao je on. „Proteklih 16 nedelja najgore su u mom životu. Bio sam u rukama opasnih i nepredvidivih ljudi“, rekao je Džonston. Objasnio je da je bio držan na četiri različite lokacije. Džonston je rekao da su pripadnici Hamasa, posle osvajanja Gaze, i njihov zahtev za poboljšanje bezbednosti olakšali njegovom oslobađanju. „Otmičari su delovali veoma sigurno u svoju operaciju sve dok Hamas nije preuzeo bezbednosnu operaciju u svoje ruke“, istakao je Džonston. Njega su 12. marta oteli pripadnici Armije islama, tajne ekstremističke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari