Jedino sinergija snaga vlasti, znanja i sposobnosti, smeštena u kontekst osmišljenih i usvojenih strategija i programa za njihovo ostvarenje, može omogućiti Vojvodini i Srbiji da pristignu sve ono što su druge zemlje Evrope odavno učinile i na čemu naši susedi već duže vredno i dosledno rade, poručio je na otvaranju 5. Međunarodnog foruma „Čiste energetske tehnologije“ predsedavajući Programskog odbora i direktor Elektrovojvodine dr Tihomir Simić.


Forum o obnovljivim izvorima energije, koji je održan od 26. do 27. oktobra u Novom Sadu u okviru manifestacije Dani energetike 2011, bio je posvećen proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a na njemu je učestvovalo više od 400 učesnika sa preko 50 prijavljenih radova, prezentacija novih tehnoloških rešenja i prikaza realizovanih projekata. Forum je, ističu organizatori, održan u vremenu donošenja strateških odluka. Novim Zakonom o energetici inicira se niz promena u energetskom sektoru, a ovonedeljni skup treba da doprinese budućnosti energetike u Srbiji.

– Briga za energetsku sigurnost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavanju zapošljavanja svih onih koji danas, sa neskrivenim strahom, očekuju svako novo sutra. Zato je ispunjenje radnih ciljeva ovoga Foruma, kao mesta sa koga se, stojeći na objektivno procenjenoj sadašnjosti može videti, a nadamo se i dotaknuti budućnost – imperativ svih onih koji sebi i drugima žele bolje, više i lepše – naveo je Simić.

Skup je otvorio predsednik vojvođanske Vlade dr Bojan Pajtić, koji je istakao da Vlada Vojvodine i Sekretarijat za energetiku učestvuju u svim onim forumima, konferencijama, sajmovima, koji u tehnološkom, intelektualnom i stručnom smislu, u logističkom smislu utiru put ka masovnijoj i uspešnijoj primeni obnovljivih izvora energije.

– Postoje ekonomski, ekološki i evropski razlozi zašto ulagati u sektor obnovljivih izvora energije. Ekonomski razlozi u Vojvodini govore u prilog činjenici da raspolažemo onom vrstom resursa koja svakako može da zadovolji ovako visoko postavljene ambicije. Imamo potencijale u energiji vetra, vode, u geotermalnim izvorima, ali ono što je najvažnije, jeste biomasa. Biomasa se danas ne koristi dovoljno, ostaci žetve se pale na našim poljima i ne samo da se gubi prilika da se zaradi i proizvede energija, nego se i zagađuje životna okolina. Ovaj sektor može da zaposli hiljade ljudi u Vojvodini. Dva miliona hektara obradive zemlje govori koliki su naši potencijali, a mi nismo velika regija, mi smo srednja regija u evropskim okvirima. Ekološki razlozi po sebi govore o tome da moramo na racionalan način, bez bahatosti, da se upustimo u ovaj projekat, sa svešću o tome da ovu planetu nismo nasledili od naših predaka, nego smo je pozajmili od naših potomaka i na taj način moramo i da se postavimo. Evropski razlozi većgovore o tome da Srbija koja ima evropske ambicije, treba u narednom periodu da dostigne onaj nivo od 10 posto energije iz obnovljivih izvora i ja sam siguran da to možemo postići – rekao je premijer Pajtić.

Tema međunarodnih dogovora

Zbog svog značaja, čiste energetske tehnologije su tema međunarodnih dogovora koji se odnose na borbu s klimatskim promenama, zaštitu životne sredine i sigurnost snabdevanja energijom – navodi dr Tihomir Simić. – Mnogobrojne međunarodne institucije ulažu novac i napor u promovisanje tih tehnologija. Međunarodne sporazume i programe potpomogli su različiti fondovi za finansiranje i bilateralni i međunarodni donatori, ali je veoma slaba usredsređenost na to kako da se sprovedu mere i primene instrumenti politike, pa nema stvarnih rezultata u održivom poboljšanju energetske efikasnosti i smanjenju štetnih uticaja GHG. Neophodno je da se u celom svetu energetske politike zemalja usmere na primenu takvih tehnologija u stvarnom životu, poštujući pri tome različite lokalne okolnosti – kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari