Završena je kapitalna revitalizacija bloka B1, koja je u Termoelektrani „Kostolac B“ započeta 1. marta pa je povodom toga postrojenje posetio direktor Dragan Jovanović sa saradnicima. Blok je sinhronizovan na mrežu Elektroprivrede Srbije. Ovaj značajan posao je realizovan u saradnji sa kineskom kompanijom CMEC, u okviru Prve faze kreditnog aranžmana sa Narodnom republikom Kinom.


Nakon revitalizacije B1 će raditi punom snagom od 350 megavata i time doprineti elektroenergetskoj stabilnosti Srbije. Cilj ovog obimnog posla je bio da se produži životni vek bloka za novih 150 hiljada sati, odnosno 20 godina, zatim dovođenje na punu snagu sa kojom nikad nije radio i obezbeđenje svih parametara zaštite životne sredine, kao i poboljšanje stepena energetske efikasnosti.

Revitalizacija bloka B1 je trebalo da traje devet meseci, ali je zbog majskih poplava, velikih padavina u julu i avgustu, a zatim i jakih vetrova u oktobru produžena. Uz velike uložene napore zaposlenih u kostolačkoj kompaniji, kineskih partnera i ostalih izvođača obimnih radova, kašnjenje je bilo minimalno i B1 je od danas na mreži.

Vrednost ovog projekta je oko 110 miliona dolara, od čega je 58 miliona dolara plasirano na domaće i evropsko tržište, a preostali deo sume realizovali su kineski partneri. Na kapitalnom poslu bile su angažovane vodeće domaće kompanije, među kojima su „Energoprojekt“, Institut „Mihajlo Pupin“, „Feromont“, „VIA ocel“, „Izoprogres“, „Goša“ i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari