Projekat besplatnih užina u inđijskoj opštini realizuje se već tri godine, a da se ne bi ponovili prošlogodišnji slučajevi bacanja užine, i u ovoj školskoj godini anketirani su učenici koji su se izjašnjavali da li žele užinu ili ne. Od 3.339 đaka, čak 75 odsto se izjasnilo da želi školsku užinu i dogovoreno je da nastavnici pojačaju nadzor kako se hrana ne bi bacala.

U želji da neposredno čuje od učenika da li uzimaju užinu, da li su zadovoljni, šta vole a šta ne, predsednik opštine Goran Ješić je proteklog petka na velikom odmoru užinao sa učenicima petih i šestih razreda u OŠ „Jovan Popović“ u Inđiji. Ovo je, inače, jedna od malobrojnih škola u opštini u kojoj su se svih 400 učenika izjasnili da žele školsku užinu.

– Projekat besplatnih užina je zaživeo pre tri godine. Želeli smo da omogućimo svoj deci na području opštine iste uslove obrazovanja i životnog standarda. Bilo je neprimereno da ona deca čiji roditelji imaju novca kupuju užinu, a da druga nemaju. Mislim da smo mi jedini u Srbiji uveli besplatnu užinu za osnovce, i to užinu koju pravi nutricionista. Istina, bilo je nekih namirnica kojima deca nisu bila oduševljena, deo užine se bacao, to sada nastojimo da ispravimo – rekao je predsednik Ješić i poručio roditeljima da ne daju deci novac za užinu, jer je ovo što dobijaju u školi sasvim dovoljno.

On je rekao da je ovo i vid socijalizacije dece i način da se bar delimično rasterete kućni budžeti. – Ne trebaju im pljeskavice i neka druga brza hrana, pogotovu ako je uzimaju u higijenski sumnjivim objektima, van škole, što je karakteristika za učenike u „Kočiću“ i „Jerkoviću“ – kaže predsednik Opštine.

Opština Inđija sem ovog vida pomoći i ove školske godine je osnovcima i srednjoškolcima obezbedila besplatan prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari