Predsednik Opštinskog odbora SPS u Pirotu Dragan Todorović izjavio je Statutarnoj komisiji i predsedniku partije da je Ivici Dačiću poslat dopis sa potpisima 500 članova da se odluka o raspuštanju ovog odbora i imenovanju privremenog rukovodstva koje je nedavno doneo Izvršni odbor stranke, preispita.

Predsednik Opštinskog odbora SPS u Pirotu Dragan Todorović izjavio je Statutarnoj komisiji i predsedniku partije da je Ivici Dačiću poslat dopis sa potpisima 500 članova da se odluka o raspuštanju ovog odbora i imenovanju privremenog rukovodstva koje je nedavno doneo Izvršni odbor stranke, preispita. Privremeno rukovodstvo koje je imenovao Izvršni odbor stranke još nije preuzelo dužnost, čeka dalje poteze stranke i ne želi da krši Statut.
– Sadašnje rukovodstvo OO ne priznaje navode iz odluke Izvršnog odbora i čekamo odgovor nadležnih organa. U obrazloženju za raspuštanje Odbora navedeno je da je „glavni razlog za raspuštanje Odbora narušeni međuljudski odnosi u opštinskoj organizaciji SPS, koji su znatno uticali na rejting SPS u Pirotu“. U dopisu smo napisali da je van Statuta da se raspušta jedna organizacija zbog narušenih međuljudskih odnosa. Ako je to razlog, onda bi moglo da se raspusti celo rukovodstvo SPS, jer u samom vrhu stranke odnosi nisu idealni – rekao je Todorović na vanrednjoj konferenciji za novinare.
Todorović jer rekao da su u pomenutom dopisu upućenom vrhu partije i Ivici Dačiću naveli da je sastav privremenog rukovodstva takav i da je reč o ljudima „vrlo bliskim lokalnoj vlasti ili o ljudima zaposlenim u toj vlasti“.
– To je dokaz da je odluka o raspuštanju Odbora u funkciji onemogućavanja delovanja jedine opozicione partije sadašnjoj lokalnoj vlasti i u funkciji formiranja nekakvih „mekših stavova“ prema pojedinim „radnjama“ te vlasti – rekao je Todorović, koji je potom poimenično analizirao svakoga od imenovanih u novom sedmočlanom privremenom organu.
Izvršni odbor Glavnog odbora imenovao je direktora Javnog preduzeća Toplana u Pirotu Radovana Nikolića za vršioca dužnosti predsednika do izbora novih organa ove organizacije u Pirotu i sedmočlano privremeno rukovodstvo.
Nikolić je izjavio da je jednom privremeno rukovodstvo bilo u prostorijama Odbora, a da su dva puta u pokušaju da uđu i preuzmu dužnost naišli na zaključana vrata.
– Prvi put nam je Todorović rekao da još nije dobio odluku o raspuštanju Odbora i potom napustio prostorije, a druga dva puta naišli smo na zaključana vrata. Mi ne želimo da kršimo Statut i zakon i ništa nećemo raditi na silu. O svemu ovome sam obavestio predsednika Okružnog odbora, a on Izvršni odbor Glavnog odbora o nepoštovanju odluka partije i kršenju partijske disicipline Dragana Todorovića. Očekujemo dalje instrukcije, ali naglašavam sve u okviru zakona – kaže Nikolić.
Todorović kaže da rukovodstvo Odbora u Pirotu od Ivice Dačića zateva da se na zboru u Pirotu obrati socijalistima Pirota i obrazloži ovakve odluke.
– Očekujemo da nam predsednik kaže da li želi da bude predsednik cele stranke ili „grupi klimoglavaca’’ – rekao je Todorović, dodajući da je intencija SPS da se realizuje njen program i izbegne „latentna opasnost da SPS na sledećim izborima bude na nivou statističke greške po ostvarenim rezultatima“.
Todorović je naglasio da aktuelno rukovodstvo Odbora dok ne stigne odgovor vrha stranke „neće ustupiti prostorije stranke privremenom rukovodstvu“. Nikolić pak tvrdi da ga je postavio Izvršni odbor stranke i da ne mogu da uđu u prostorije „jer Todorović ne poštuje te odluke i krši partijsku disciplinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari