Dosanjan san više generacija učenika 1Foto: D. E.

Pre tačno godinu dana svečano otvorena je fiskulturna balon sala u Zminjaku, čija je izgradnja finansirana novcem od poreza na imovinu.

Izgradnja balon sale bio je projekat koji su meštani Zminjaka i Skrađana izglasali na prvom direktnom odlučivanju 2017. godine. Školu u Zminjaku pohađaju i učenici iz susednog Skrađana, a ova sala mnogo znači i za neke druge manifestacije, za više od 1.700 meštana ova dva mačvanska sela.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio je Zminjak i istakao da do pre tri godine građani nisu ni znali koliko novca od poreza na imovinu bude prikupljeno u njihovom mestu, a sada osim što je sve transparentno, od tog novca već imaju izgrađen objekat.

– Direktno odlučivanje koje se sprovodi jedino u Šapcu je zapravo jedinstven način da rešavate probleme i uključite sugrađane u svakodnevni život. Meštani do pre tri godine nisu ni znali koliko se prikupi novca od poreza na imovinu. Nikada ranije niko ih nije pitao na šta bi oni konkretno potrošili taj novac. Za sve ovo vreme koliko sam gradonačelnik sreo sam građane koji ne znaju šta je javna politika, ali nisam sreo nikoga ko se ne razume u pare. U svakoj mesnoj zajednici sada svako zna kako bi da potroši novac. Ja sam ponosan na meštane Zminjaka i Skrađana što su odlučili da sav novac koji je skupljen od poreza na imovinu potroše na ono što je njima najvažnije, a njima je bila najbitnija sportska sala. Sala je izgrađena i već godinu dana koristi deci i omladili Zminjaka i Skrađana, rekao je gradonačelnik i pozvao i građane koji žive u gradskim mesnim zajednicama da se uključe i osmog decembra izaberu projekte koji su njima važni.

Odbornik u Skupštini grada Šapca Dragan Stanković iz Zminjaka kaže da je ovom selu velika zainteresovanost za direktno odlučivanje jer su građani videli da je obećano i realizovano.

– Balon sala nam mnogo znači. Posebno je važno što su građani glasali za to. Većina nije mogla da veruje da će projekat biti realizovan, ali evo danas deca imaju časove fizičkog u novoj sali. Zahvalni smo građanima koji su podržali ideju. Predlažem i građanima drugih mesnih zajednica da izađu i glasaju za predloge koji su njima važni, poručio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari