Disidentska grupa Dosledna IRA preuzela je odgovornost za ubistvo pripadnika policije koje se dogodilo u večernjim satima u utorak u gradu Krejgevonu, jugoistočno od Belfasta u Severnoj Irskoj. Četrdesetosmogodišnji pripadnik policije Stiven Pol Kerol ubijen je iz zasede.

 Napad u gradu u kojem uglavnom žive katolici usledio je samo dva dana nakon što su pripadnici takozvane Prave IRA, disidenti iz Irske republikanske armije (IRA) koji se protive mirovnom procesu i podeli vlasti s protestantima, izvršili upad u britansku vojnu bazu Masirin nedaleko od Belfasta. Tom prilikom stradala su dva vojnika, a dvojica su ranjeni, kao i mladić koji je dostavljao hranu.

U šifrovanoj poruci Dosledna IRA je saopštila da je za pucnjavu u Krejgevonu zaslužan njen severni Arma bataljon. „Sve dok se Britanci budu angažovali u Irskoj, ovi napadi će biti nastavljeni“, navodi se u tom dokumentu. Dosledna IRA koja je poznata i pod nazivom Vojni savet kontinuiteta, nastala je pre 15 godina, kao gerilsko krilo otcepljene političke organizacije Republikanski Šin Fejn, koja se od stranke Šin Fejn odvojila 1986.

Britanski premijer Gordon Braun izrazio je duboko žaljenje zbog novog oružanog napada u Severnoj Irskoj i naglasio da takve akcije neće ugroziti mirovni proces. „Prošli dani se neće vratiti kada su bile prisutne osvete“, izjavio je premijer vlade. Uprkos takvim navodima, analitičari smatraju da najnoviji događaji mogu predstavljati nagoveštaj obnavljanja sukoba između probritanskih protestanata i irskih katolika u Severnoj Irskoj, koji su okončani 1998.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari