Dosledni vojvođanski komunista 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Posle kraće bolesti, u devedeset petoj godini života, umro je Đorđe Radosavljević Grne, nekadašnji predsednik Predsedništva SAP Vojvodine.

Učesnik NOB od 16. godine, bio je aktivni borac protiv fašizma, i to ostao do kraja plodnog života.

Od najranije mladosti bio je dosledni borac za društvo socijalne pravde. Samopregoran i posvećen tim ciljevima, izgarao je za njihovo ostvarenje, gde god da je živeo i radio, od rodnog Srema i zavičajne Vojvodine, do Republike Srbije i Titove Jugoslavije.

A bio je u njima na vrlo odgovornim dužnostima, istaknuto ime omladinskog i skojevskog pokreta, potom i na visokim partijskim i državnim dužnostima.

Odmeren i nenametljiv, politički mudar, Grne se čitavog života dosledno borio za ostvarivanje ustavnog položaja Vojvodine u sastavu Republike Srbije.

Kao predsednik Predsedništva SAPV, godinu dana pre „jogurt revolucije“, uspeo je da sa Ivanom Stambolićem postigne sporazum o skoro svim pitanjima koja su opterećivala odnose Pokrajine i Republike.

Nažalost, ratoborni zagovornici ukidanja suštinske, pa i svake autonomije, besomučno su nasrnuli, prvo na Ivana lično, a onda i na istorijska prava Vojvodine, na njen politički subjektivitet i neporecivi regionalni identitet.

U istoriji tih borbi, ostaće Radosavljević zapamćen i po proročanskoj rečenici, koju je izgovorio na sednici PK SKV, januara 1989. godini, na kojoj su ga Miloševićevi trabanti isključivali iz Partije, kojoj je pripadao skoro pola veka: „Ja sam 1963. godine na čelnu funkciju ovog Komiteta izabran nakon što su nekoliko najuglednijih njegovih članova 1962. godine odstranjeni iz njega, zbog, kako i vi kažete, autonomaštva. Sada vi mene kažnjavate zbog iste optužbe… A ja pitam i vas, i javnost: može li se odgovorno raditi u Vojvodini, i boriti za njena prava i interese njenih naroda i građana, a ne biti iz centralističkog Beograda optužen za separatizam i autonomaštvo.“

Naš drug Grne nije, sve dok ga visoke godine nisu onemogućile, ni jednog trenutka prestao da se ponaša i javno govori kao antifašista i antinacionalista, dakle, kao i dosledni vojvođanski komunista titovskog kova.

Otuda je njegova smrt gubitak, kako za Savez antifašista Vojvodine, za izvorne vojvođanske demokratske snage i snage istinski leve orijentacije u našem društvu.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Autor je Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari