Da će OK Novi Pazar biti više nego ozbiljan debitant u odbojkaškoj eliti znalo se još u maju prošle godine. Tada je vredno rukovodstvo povuklo dva najvažnija poteza, angažovani su iskusan i marljiv trener i jedan od najboljih tehničara u zemlji. Odmah je postalo jasno da klub nema male ambicije i da će se na ova ulaganja mnogo lakše nadovezati i ostala potrebna za krajnji cilj.

A on se nije krio ni u to vreme, za neke hrabar, za njih dohvatljiv – osvajanje jedno od prvih pet mesta i izlazak na međunarodnu scenu. Onda se dogodio bled start prvenstva, tri uzastopna poraza i mnogo većim ekipama nego što je to Novi Pazar bi predstavljala problem na putu povratka pravom koloseku, ka kontinuitetu dobrih igara i naravno pobeda. To je ono što je bilo najteže, a plavi su baš kad je bilo najteže igrali najbolje. I što je od svega najvažnije Novi Pazar još nije rekao svoju poslednju reč u šampionatu. Pred timom su još najmanje tri polufinalna meča plej-ofa sa Partizanom od čijeg ishoda neće ni najmanje zavisiti ukupan utisak o sezoni. Odbojkaši Novog Pazara su učinjenim već postali heroji i ponos grada. Ovo su oni koji su prvi put u istoriji Grada Novog Pazara jedan ovdašnji klub izveli na evropsku scenu, u Čelendž ili Kup izazivača Evrope.

HAMZA ZATRIĆ (34 godine) – primač/korektor

Kapiten je odigrao kapitenski, što se i očekivalo od nekog sa tako impozantnom domaćom i međunarodnom odbojkaškom biografijom. Vrhunski primač servisa angažovanjem Ristića i Kapura mogao je sebi da da malo oduška na najzahtevnijoj poziciji u timu. To mu je omogućilo da nas podseti na neke svoje najbolje napadačke role iz prošlih vremena. Treći je poenter tima u ligaškom delu (171). Njegova igra sezone verovatno je bila ona u Kragujevcu u vrlo važnoj pobedi nad Radničkim (19 poena, 2 bloka, 1 as).

IRFAN HAMZAGIĆ (23) – korektor

Po opštim ocenama prvi i najbolji igrač tima. Tome u prilog ide i podatak da je šesti poenter lige (307) i prvi server tima (23 asa). Briljirao je u pobedama nad Inđijom u gostima (36 poena), Đerdapom u Kladovu (27) i Vojvodinom u Novom Pazaru (25). Ono što mu ranije nije bila jača strana je igra u odbrani, ali napredovao je i u tom segmentu (31 ligaški blok). Onda kada i taj element podigne na još veći nivo biće igrač vrhunske klase. Nažalost, za njega postoji dosta interesovanja od strane inostranih klubova i veliko je pitanje da li će i u sledećoj sezoni nositi Pazarov dres.

BRANIMIR PERIĆ (34) – tehničar

Bivšem reprezentativcu Srbije godine nisu nikakva prepreka da se i dalje kotira kao jedan od najboljih organizatora igre u ligi. Ono što ga izdvaja od ostalih tehničara je polivalentnost. Opšti je utisak da je njegova igra u bloku i na mreži bila na mnogo višem nivou nego što je to samo kreiranje napada. Treći je igrač ekipe po broju ostvarenih asova u ligi (9), na to je dodao 33 bloka (treći u timu u tom parametru) i 56 poena. Jedna od najboljih partija bila mu je ona u vrlo važnoj pobedi nad Spartakom u Novom Pazaru.

LUKA MARINKOVIĆ (25) – bloker

Kada je neko drugi najbolji bloker lige (71 blok poen) to sve govori o njegovom ukupnom učinku. Osim toga što je predstavljao konstantnu napast za protivničke napadače istakao se i as poenima (21), no ne bi trebalo zanemariti i njegov ukupan napadački udeo (166 poena – četvrti poenter tima), koji bi možda bio i veći da Novi Pazar većinu svojih kombinacija nije završavao atacima sa krajeva mreže. Njegov najbolji nastup bio je onaj u porazu od Zvezde u Pazaru.

SREĆKO RISTIĆ (29) – primač

Pored toga što je kao vodeći primač servisa u timu bio najčešća meta rivalskih napada došao je do izražaja i kao napadač. Najveće pojačanje tima opravdao je očekivanja. Drugi je igrač Novog Pazara po broju donetih poena ( 207 ), kojima je pridodao 27 uspešnih blokiranja i 10 as poena. Od kakvog materijala je sazdan pokazao je u svom najboljem izdanju sezone, nedavno u prvom meču plej-ofa protiv Ribnice ( 20 poena ). Sportski izveštači su ga izabrali u idealni tim prvenstva, a po njima on je i najbolji igrač Novog Pazara i deseti odbojkaš Viner štetiše lige.

MILORAD KAPUR (24) – libero

Nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije dokazao je da je još uvek jedan od najboljih libera lige. Sjajan u polju, a još bolji kao animator. Sa tribina se stekao utisak da kada je Pazar domaćin niko toliko ne uživa u svakom poenu kao Kapur. Kako jedini od pojačanja ima ugovor na dve godine gotovo je izvesno da ćemo ga i u narednoj sezoni gledati u Pendiku.

MARKO BOŽOVIĆ (30) – bloker

Mnogo bolji u prvom delu sezone, iako je najbolji nastup ubeležio u nastavku šampionata u pobedi nad Spartakom u Ljigu (12 poena, 7 blokova). Sakupio je u ligaškom delu 75 poena, od toga 29 blokom i četiri posle as servisa. Razumljivo mnogo više je pokazao kao napadač obzirom da je znatno hendikepiran nedostatkom visine u odnosu na direktne rivale.

ENES DUŠTINAC (23) – bloker

Pred njim su neslućene mogućnosti. Kako se bližio kraj lige dobijao je sve više prilika da pokaže šta zna. Ostavio je izvanredan utisak. Njegova visina (207 cm) i talenat nagoveštavaju da bi mogao da se razvije u vrhunskog srednjaka. A šta tek reći za njegov servis. Toliko je nepredvidiv, da ako ga krene ne postoji rival koji od njega može da se odbrani. To su na svojoj koži najbolje osetili odbojkaši Vojvodine u oba meča. Njegov nastup u pobedi nad Novosađanima u Novom Pazaru je nešto što se lako i brzo ne zaboravlja.

ALDIN ZORANIĆ (31) – primač

Perfektno je odradio sve produžene minijature koje mu je dodeljivao trener Bonić. Kad ekipi ne ide on je bio taj koji bi joj svojim ulaskom dizao moral i samopouzdanje. Utakmica sa Vojvodinom u Novom Sadu i neki od njegovih smeč poena ostaće u dugom sećanju iskrenih zaljubljenika u odbojku.

ELVIR ZUKOVIĆ (24) – primač

Trener Bonić imao je mnogo poverenja u njega tako da mu je na početku šampionata često ukazivao priliku da igra. Posle utakmice sa Partizanom u 11. kolu doživeo je neugodnu povredu koja ga je izbacila iz stroja do kraja prvenstva. Najviše vremena na parketu proveo je u porazu od Mladog radnika u Požarevcu.

Mnogo manje od ostalih na parketu su se našli tehničar Uroš Bulatović (25 godina), korektno odigrao uvek kada je bio u igri, posebno u porazu od Zvezde u Pazaru, korektor Strahinja Brzaković (21, visok 201 cm), koji ima potencijal što se moglo primetiti u meču poslednjeg kola u kojem se posebno istakao bloker Benjamin Daca (21 godina, visina 202 cm) sa 6 poena, od kojih su dva došla blokiranjem rivala. Što se tiče libera Ertana Hamidovića u njegovom slučaju problem je konstantna forma Kapura, ali i velike porodične nedaće koje su ga pratile tokom sezone. Veliko je pitanje u kojem pravcu će se kretati njegova dalja karijera.

DRAGAN BONIĆ (40) – trener

Skoro je neverovatno s kolikom predanošću je posvećen poslu. Veliki radnik, taktičar, ali i stručnjak za fizičku pripremu. Nema domaćeg igrača koji kod Bonića nije vidno napredovao. Kada se od vas traži rezultat i samo rezultat, a svi oni koji se bave ovim poslom znaju da u takvoj atmosferi nije lako raditi i stvarati, a vi ga imate i još u prvi plan izbacite neka imena u koje je retko ko verovao, onda je ovo što je on ostvario sa Novim Pazarom za veliko poštovanje. Najviše njegovom zaslugom danas se za ovu ekipu kaže da je to tim bez anonimusa. Idealno bi bilo da se što duže zadrži na klupi Novog Pazara, jer poznato je da voli rad na duge staze u jednom klubu ( proveo je šest uzastopnih sezona u Mladom radniku ). Pun pogodak biće ako se saradnja Bonića i Novog Pazara nastavi, tim pre jer se radi o treneru koji ume da istrpi mlade igrače i koji im veruje.

Osim igrača i trenera ovo je prilika da se istaknu i svi ostali koji su utkali deo sebe u veliki uspeh novopazarskog sporta, a to su pomoćni trener Asmir Džanković, statističar Fahrudin Koca, lekar tima Suad Tutić, fizioterapeuti Azrudin Zuković i Sanjin Fazlagić i naravno, predsednik kluba dr Ervin Ćorović, sportski direktor Enes Hadžibegović, glavni menadžer Berat Kurtanović i predsednik skupštine Dragan Brajković.

Sjajni Hamzagić

Najboljeg poentera u tri četvrtfinalna duela sa Ribnicom Novi Pazar je imao u Hamzagiću (73 – ujedno i prvi poenter čitavog plej-ofa), slede ga Ristić (53), Zatrić (28), Duštinac (22) i Marinković (18). Prvi bloker plej-of mečeva, za mnoge iznenađujući, je Enes Duštinac (10), iza njega plasirali su se Hamzagić (8), Marinković (7), Ristić (6) i Zatrić i Perić sa 5 blok poena.

Sledeći je Partizan

Sa 3:1 (23:25, 25.20, 25:18, 25:17) Novi Pazar je u majstorici plej-of trke za šampiona Srbije nadigrao Ribnicu i sa ukupnim skorom 2:1 u pobedama izazvao u polufinalu beogradski Partizan. Prva utakmica za prolaz u finale između Partizana i Novog Pazara na programu je 16. aprila. Serija se igra sve dok jedan od timova ne dođe do tri pobede. Prednost domaćeg terena i u eventualnoj majstorici imaće beogradski tim. U drugom polufinalu sastaju se Crvena zvezda i Vojvodina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari