Potpisivanjem inicijative i formiranjem osnivačkog odbora pokreta, u čemu je juna meseca 2014. godine u Vrnjačkoj Banji učestvovalo više od sto predstavnika iz 60 gradova Srbije otpočele su aktivnosti koje su okončane u nedelju, 8. februara, održavanjem osnivačke skupštine Narodnog pokreta Srbije. Na skupu održanom u Sava centru, u prisustvu više od 500 delegata i brojnih gostiju, predstavnika parlamentarnih stanaka i jednog broja članova diplomatskog kora, izabran je desetočlani Upravni odbor pokreta. Za predsednika Narodnog pokreta Srbije izabran je diplomirani ekonomista Miroslav Aleksić, aktuelni predsednik opštine Trstenik.

Kako i čime će sve Narodni pokret Srbije pokušati da se izbori za svoje potencijalne simpatizere i birače na već prebukiranom političkom tržištu ostaje nam da vidimo. Ono što je vidljivo već sada, na osnovu usvojenih programskih dokumenata i kadrovskih rešenja, upućuje na zaključak da će pristalice za svoje programske ciljeve tražiti među mlađim, obrazovanijim delom populacije kojoj je bliska spoznaja o izvesnoj istrošenosti već etabliranih aktera na političkoj sceni Srbije. Tu različitost u odnosu na druge Narodni pokret Srbije pokušao je da istakne i u svojim programskim ciljevima. „Nema koristi od ulaska u Evropsku uniju ako u nju uđemo zanemarivanjem sopstvenih interesa. U Evropsku uniju idemo zato što je to interes naših građana a ne nekog iz Brisela“, kaže se između ostalog u tom dokumentu. U istom je istaknuta neophodnost brojnih promena u političkom i ekonomskom sistemu Srbije poput zalaganja za uvođenje kombinovanog izbornog sistema, jačanja ingerencija lokalnih samouprava izmenama njihovih zakonskih ovlašćenja, preko zalaganja za obavezno strateško planiranje u svim segmentima društva.

Referendum za važna pitanja

„Politika treba da bude sredstvo koje će nam omogućiti da napravimo jedan društveni boljitak a ne da bude sama sebi svrha a još manje treba da bude izvorište raznoraznih privilegija onih koji se njome profesionalno bave. Jedan od načina je i veće uključivanje građana u procese odlučivanja i zato će se Narodna stranka Srbije zalagati za zakonsku obavezu uvođenja referenduma kao modela odlučivanja o većini važnih pitanja“, rekao je u svojoj izjavi za Danas Miroslav Aleksić.

Od najvećeg izvoznika šljive do uspešnog predsednika opštine

Za Miroslava Aleksića, koji je u nedelju na osnivačkoj skupštini izabran za predsednika Narodnog pokreta Srbije, može se reći da se ne uklapa u stereotipe percepcije javnosti o većini delatnika na današnjoj političkoj sceni Srbije. Aleksić je sa 22 godine osnovao privatnu firmu, sa 25 već je bio vlasnik firme koja je najveći izvoznik svežeg voća za Rusiju, sa 27 postao je direktor uspešnog javnog preduzeća, a sa 34 godine i uspešan predsednik opštine. Smatra da uspeh leži u znanju, trajnoj edukaciji i velikom zalaganju. Siguran je da u Srbiji žive oni koji imaju potencijala da budu i uspešniji od njega, ali da im Srbija ne pruža priliku. Promena takve prakse osnova je nastanka Narodnog pokreta Srbije. U javni život, na lokalnom nivou, stupa kao osnivač i direktor javnog preduzeća (Počekovina) koje bavi problemima vodosnabdevanja u selima trsteničke opštine, da bi u periodu 2008-2012. bio direktor Direkcije za planiranje i izgradnju opštine, gde su osobine poput odgovornosti, pragmatizma i menadžerske veštine uticale da zbog ostvarenih rezultata dobije prvi put 2012. godine nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“. Od 2012. do danas na čelu je opštine Trstenik, a prošle, februara 2014. godine, po drugi put je dobio nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“, koja se dodeljuje za najuspešnije razvojne projekte u Rasinskom okrugu, jer se u Trsteniku u njegovom mandatu realizuje niz značajnih infrastrukturnih objekata u oblasti vodosnabdevanja i daljinskog grejanja kao i obnova i rekonstrukcija decenijama zapostavljenih sportskih, zdravstvenih i kulturnih objekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari