Predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković boravio je u radnoj posjeti u Bijelom Polju, gdje je sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem razgovarao o sprovođenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa kada su u pitanju lokalni funkcioneri. Leković je naglasio da je dostavljanje podataka o imovnom stanju funkcionera obaveza koja datira od prije osam godina, te da sve više funkcionera pravilno dostavlja obavezne podatke.


– Na nivou Crne Gore u posljednje vrijeme svega tri do četiri odsto funkcionera ne dostavlja izvještaj, a kada je Komisija počinjala sa radom taj procenat je bio mnogo veći. Nešto lošiji procenat ispunjavanja obaveza u odnosu na državni nivo je prisutan kod lokalnih funkcionera u opštinama, jer se oni često mijenjaju u upravnim odborima, a mnogi i ne znaju da su po definiciji javni funkcioneri, kazao je Leković. Prema evidenciji, u Bijelom Polju ima 108 javnih funkcionera, od kojih je 100 redovno dostavilo podatke o imovinskom stanju. Ipak, kako bi lokalni funkcioneri u Bijelom Polju bili još ažurniji u dostavljanju izvještaja Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, predsjednik Žurić kaže da će uskoro biti organizovani seminari i radionice na kojima će se opštinski funkcioneri detaljnije upoznati sa svojim obavezama koje proističu iz zakonske regulative.

– Prošle godine je pokrenut postupak protiv 40 javnih funkcionera na nivou Crne Gore i dobar dio njih je razriješen funkcije. Među tih 40 funkcionera, ni jedan nije bio iz Bijelog Polja, kaže Leković, napominjući da funkcioner koji se razriješi funkcije naredne četiri godine ne može biti ni državni ni lokalni javni funkcioner te da se preporuke EU iz ove oblasti odnose na buduće pooštravanje odredbi i na njihovu rigorozniju primjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari