Već15 godina uspešno postoji i radi Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ u selu Mišaru, nadomak Šapca. Po tradiciji za Sretenje organizovali su trodnevnu manifestaciju: svečanu liturgiju kod spomenika mišarskim junacima, organizovali likovnu koloniju mladih šabačkih slikara, a u Šabačkom pozorištu priređena je predstava „Svadba bez Darinke“, po romanu Živorada Stepandića.

Ono što ih izdvaja iz sličnih društava je okupljanje mladih, od osnovaca do studenata, koji su uključeni u sve aktivnosti društva. Najambiciozniji deo društva je Amatersko pozorište „Vožd“, koje ima kompletnu postavu, od direktora, sekretara, blagajnika, ekonoma, do ansambla od dvadesetak glumaca, i svi su pionirskog i omladinskog uzrasta. Priredili su dvadesetak predstava, a čak su snimili i film.

Društvo izdaje i svoj časopis „Vožd“, a objavilo je i nekoliko izdanja istorijskih čitanki. Na čelu tog tima je Bogdan Sekendek, profesor istorije, autor knjige o Prvom srpskom ustanku, autor i pripovedaču istorijskom serijalu TV Šabac. Značajnu ulogu ima i profesor likovne umetnosti Dragiša Marsenić, koji većtridesetak godina priprema mlade umetnike, a iz njegove škole izašlo je više od stotinu polaznika umetničkih akademija. I profesor Dobrilo Aranitovićzaslužan je za brojne književne priloge kao i bibliografije, pored ostalih i o Njegošu, Slobodanu Jovanoviću… Na čelu društva je Stevan Simić, takođe profesor i nekadašnji upravnik šabačkog Doma omladine iz koga je potekla Čivijada, plivački maraton, pesnički klub i književni časopis. Cilj društva je da pored čuvanja i negovanja najviših društvenih vrednosti: patriotizma, poštenja, čovekoljublja, da to prenosi na mlade generacije. U narednom periodu planira se uređenje spomen- komleksa u čast mišarskih junaka, rad na iskopu mišarskog šanca, a naravno da će se nastaviti prigodno obeležavanje boja na Mišaru i Prvog srpskog ustanka, jer upravo vrednost ovog društva je stalno a ne samo sporadično angažovanje.

Koncert Kraljevskih gudača Sv. Đorđa

Povodom Sretenja u Šabačkom pozorištu prigodan koncert održali su „Kraljevski gudači Sv. Đorđa“ i koncert majstor Sreten Krstić. Najveći broj turneja ovaj orkestar ostvario je zahvaljujući Sretenu Krstiću, koji je već32 godine prva violina Minhenske filharmonije. Koncertu su prisustvovali Nj. k. v. prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i princ Filip Karađorđevićkao patron ovog ansambla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari