Termoenergetski kapaciteti u Kostolcu rade u skladu sa potrebama elektroenergetskog sistema punim kapacitetom snabdevajući se ugljem protočno, direktno sa Površinskog kopa „Drmno“.

Rezerve na deponijama su na maksimalnom nivou i ukupno je lagerovano nešto više od 560.000 tona uglja. U pogonu su tri bloka, dok se privodi kraju i revitalizacija na bloku B1, čiji se ulazak u probnu proizvodnju očekuje polovinom decembra.

Od početka godine u kostolačkim termoelektranama je proizvedeno i sistemu isporučeno 3,5 milijardi kilovat-sati električne energije, što je za osam odsto manje od plana za ovu godinu. Međutim, treba naglasiti da su nešto kraće od 30 dana svi blokovi bili planski potisnuti iz proizvodnje kako bi se ugalj štedeo za zimski period. Zastoja je bilo i u prvoj polovini godine zbog kvara na transformatoru. Međutim, energetičari ističu da će se do kraja godine podbačaj plana smanjiti.

Proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“ je stabilna i pored teških uslova za rad. Posle završenog remonta i rekonstrukcije transportnog ugljenog izvoznog sistema, rudarskom mehanizacijom angažovanom na ovom sistemu iskopano je 449.249 tona uglja, što je u skladu sa potrebama rada termoenergetskih kapaciteta.

Površinski kop „Drmno“ spremno dočekuje zimski period, a to potvrđuju i rezerve odloženog uglja na deponijama. Na kraju oktobra na deponijama se nalazila količina nešto više od 500.000 tona sitnog uglja, što je za šest procenata više od bilansom predviđenih količina za ovaj period. Za 10 meseci rada na PK „Drmno“ ukupno je iskopano 4.606.453 tona uglja.

Kada je reč o učinku rudarskih sistema angažovanih na otkrivanju uglja, odnosno otkopavanju jalovine, u oktobru su, prema preliminarnim rezultatima na osnovu protokomera, otkopana 2.946.833 kubna metra čvrste mase. U ovom periodu, prioritet je stavljen na tehnološki rad rudarskih sistema, koji su u direktnoj funkciji otkrivanja uglja, kako bi se povećale rezerve otkrivenog uglja na PK „Drmno“. Od početka godine otkopana su ukupno 27.955.573 kubna metra jalovine.

Uporedo sa proizvodnjom, na kopu se intenzivno radi i na realizaciji programa izvlačenja rudarske mehanizacije, koja je ostala zarobljena u mulju nakon ovogodišnjih elementarnih nepogoda. Dobra vest je i to da se radovi na montaži elektro opreme, koju izvode zaposleni elektro službe kopa „Drmno“ na izvučenom bageru SchRs 800, odvijaju u skladu sa očekivanjima i po planiranoj dinamici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari