Svršenim osnovcima iz pet osnovnih škola majdanpečke opštine na raspolaganju je bilo 150 slobodnih mesta u Gimnaziji opšteg tipa i Tehničkoj školi Majdanpek. Odeljenje ekonomskih tehničara sa 30 učenika i ove godine popunjeno je u prvom upisnom roku, a kvota od 30 mesta popunjena je i u odeljenju mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje u odeljenju Tehničke škole u Donjem Milanovcu.


– Od 120 mesta u tri područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i ekonomija, pravo i administracija, odnosno u četiri odeljenja u prvom roku popunjeno je 110 mesta – rekla je novinarima direktorka Tehničke škole Majdanpek Dragica Lončar. Slobodnih mesta ima za elektrotehničare energetike, gde je prijavljeno 27 učenika i u majdanpečkom odeljenju mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje, gde su se prijavila 23 svršena osnovca. Najmanje zainteresovanih bilo je za Gimnaziju, u kojoj je od upisne kvote 30 popunjeno svega devet mesta. U ovoj školi očekuju da će u drugom upisnom roku popuniti preostala slobodna mesta.

Elektrotehničar računara, ako je suditi po broju prijavljenih, bilo je najatraktivnije zanimanje za buduće srednjoškolce u Kladovu budući da je svih 30 slobodnih mesta popunjeno u prvom upisnom roku. U Tehničkoj školi Kladovo pored ovoga zanimanja na raspolaganju je bilo odeljenje za 30 mašinskih tehničara motornih vozila, gde se prijavilo 18 đaka, dok se za elektroinstalatera opredelilo tri, a za elektromehaničara za termičke i rashladne uređaje dva učenika. Upisna kvota za ova dva zanimanja bila je po 15 mesta. U Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Kladovu od 30 slobodnih mesta za trgovinske tehničare popunjeno je 19, a za finansijske administratore 28 od 30 mesta. Slično kao i u Majdanpeku, za gimnaziju (prirodno matematički smer ) opredelilo se osam učenika.

Mnogo veće interesovanje od komšijskih u Majdanpeku i Kladovu beleži Negotinska gimnazija, u kojoj je po 60 mesta bilo na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom smeru. U prvom upisnom roku za društveno-jezički smer prijavilo se 47, a prirodno-matematički 45 đaka. Četiri odeljenja i razreda sa po 30 đaka planirana su i u Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“ u Bukovu. Za poljoprivrednog tehničara prijavilo se 22, veterinarskog tehničara 16, prehrambenog tehničara 18 i tehničara za industrijsku farmaceutsku tehnologiju 27 učenika. Svih 30 mesta za elektrotehničare računara u Tehničkoj školi Negotinu popunjena su u prvom roku, dok je za odeljenje mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje prijavljeno 25 đaka. Svih 15 predviđenih mesta za automehaničare je popunjeno, a za metalostrugare (upisna kvota 15 mesta) nije bilo zainteresovanih.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Boru, prema dostupnim podacima, slobodnih mesta nema ni u jednom od četiri odeljenja. Za ogledna odeljenja turističkih tehničara i komercijalista prijavilo se po 24 učenika, koliko iznosi i upisna kvota, a po 30 prijavljenih ima za odeljenja poslovnog administratora i finansijskog administratora. Svih 30 mesta popunjeno je i u prirodno-matematičkom odeljenju gimnazije „Bora Stanković“, a od 60 planiranih popunjena su 44 mesta na društveno-jezičkom smeru. Ako se izuzme zanimanje elektromonter mreža i postrojenja, gde se za 15 slobodnih mesta prijavilo sedam đaka, u ostalim odeljenjima Mašinsko-elektrotehničke škole u Boru slobodnih mesta nema. Po 30 đaka, koliko inače broje odeljenja, prijavilo se za tehničara drumskog saobraćaja, mašinskog tehničara motornih vozila i mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje. Upisna kvota od 15 mesta popunjena je i za elektromehaničare za mašine i opremu, kao i svih 20 predviđenih mesta u oglednom odeljenju administratora računarskih mreža. Za drugi upisni rok preostalo je malo slobodnih mesta i u borskoj Tehničkoj školi, gde za rudarske tehničare za pripremu mineralnih sirovina i rudarske tehničare, bilo je predviđeno po 15 učenika, slobodnih mesta nema, kao ni u odeljenju koje će školovati tehničare za dobijanje metala. U oglednom odeljenju tehničara za reciklažu ima tri slobodna mesta, kao i jedno u odeljenju tehničara za životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari