Dovoljno mesta za sve osmake 1Foto: Vesna Andrić

U srednjim školama biće šest odsto više mesta za upis naredne generacije nego učenika koji ove godine završavaju osmi razred.

Više od 71.600 osmaka moći će da konkuriše za neko od 76.064 mesta u srednjim školama. Preko te kvote u 60 škola, u ukupno 63 odeljenja ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počelo je danas i traje do 14. maja.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u gimnazijama ima 19.062 mesta, u četvorogodišnjim obrazovnih profilima 60.640, u trogodišnjim 16.106. Po dualnom modelu moći će da se školuje 3.507 učenika u oko 120 odeljenja.

Za narednu školsku godinu Ministarstvo prosvete je pripremilo više novih obrazovnih profila, inoviralo i osavremenilo neke koji su od ranije u sistemu, a neke od oglednih prevelo u redovan sistem.

Od školske 2018/2019. godine po novim planovima i programima nastave i učenja biće uvedeni profili: elektrotehničar za informacione tehnologije, tehničar za lovstvo i ribarstvo, tehničar grejanja i klimatizacije, livački kalupar, brodomonter, elektromonter mreža i postrojenja, operater osnovnih građevinskih radova, operater u prehrambenoj industriji, cvećar – vrtlar, elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike.

Uvode se i profili: vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, turističko-hotelijerski tehničar, građevinski tehničar i tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina. U Ministarstvu objašnjavaju da će profil turističko-hotelijerski tehničar zameniti dosadašnji turistički tehničar, umesto građevinskog tehničara uvodi se građevinski tehničar za niskogradnju, dok će tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina zameniti tehničara za kompjutersko upravljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari