„Ugalj čija je proizvodnja ponovo počela na površinskom kopu „Drmno“ dovoljan je da podmiri potrebe kostolačkih termoelektrana“, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, prilikom današnje posete Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“.

Kop „Drmno“ sada proizvodi 15.000 tona uglja dnevno, što je dovoljno za normalan rad blokova u Kostolcu, čak se i jedan deo dnevne proizvodnje odvozi na deponiju. Cilj je da se stvori optimalna količina uglja na deponiji, kako bi se podmirile potrebe u zimskom periodu. Ministar Antić je pohvalio angažovanje radnika kopa „Drmno“, jer su za veoma kratko vreme i po lošim vremenskim uslovima uspeli da naprave alternativni put za isporuku uglja blokovima.

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović je istakao da je sanacija terena započeta odmah nakon prestanka kiše.

– Sada se pojavio drugi problem. Pošto je kiša napravila velike pukotine u konfiguraciji tla na kopu, postoji mogućnost pojave klizišta. Zato je kop „Drmno“ i dalje u vanrednom režimu rada, rekao je Jovanović.

Za sada su angažovani svi radnici, a dok se ne uspostavi optimalan rad kopa Drmno“, ne mogu se koristiti godišnji odmori i slobodni dani. Takođe je počela sanacija konfiguracije terena na kopu, a započet je i rad na sastavljanju specifikacije, kako bi se u najkraćem roku stari delovi na mehanizaciji zamenili novim. U toku sledeće nedelje znaće se i kolika je šteta pričinjena na kopu „Drmno“, koji je od 23. jula u vanrednom režimu rada zbog velike količine kiše koja je pala. Jovanović je takođe dodao da će do 1. decembra ove godine biti završena revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, koja se finansira iz kreditnog aranžmana sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari