U zrenjaninskom brodogradilištu „Begej“ upravo je završen još jedan tanker za holandskog kupca koji treba da krene put Severnog mora, kažu u ovoj firmi koja je prema podacima Regionalne privredne komore najveći uvoznik i izvoznik u srednjem Banatu. Brod koji će se zvati „Sinerdži“, dugačak je 110, širok 11,45 metara, ima devet nezavisnih tankova, i u isto vreme može da prevozi devet različitih vrsta teret, dok mu je tržišna vrednost sedam miliona evra.


– Proizvodimo po principu ključ u ruke, dakle proizvodnja barži je za nama, sada kompletno završavamo brod i šaljemo ga kupcu. Najveći deo posla odradi se u brodogradilištu, opremanje broda realizuje se u ispostavi nadomak Stajićeva i, konačno, na Dunavu se proverava kako tanker funkcioniše – objašnjava šef gradilišta Rastko Racić.

Pre tankera „Sinerdži“, iz brodogradilišta „Begej“ isplovio je tanker za prevoz lakih i poluteških hemikalija, dug 110, a širok 11,5 metara, nosivosti tri miliona litara. Tanker je dobio ime „Zajdval“ i u preduzeću će ga pamtiti kao prvi kome su ovdašnji brodograditelji ofarbali tovarni prostor. Reč je o specijalnim bojama otpornim na agresivnu sredinu, koje nije nimalo jednostavno naneti.

Kako ističu u ovoj firmi, „Begej“ opremu kupuje na tržištu EU, jer tamošnji dobavljači mogu da ispoštuju unapred dogovorene termine isporuke, a stručnu pomoć holandskih brodograditelja koristi se samo u specifičnim situacijama i uglavnom u postupku kontrole onog što je urađeno. „Begej“ je od pre dve godine u vlasništvu holandske kompanije za proizvodnju brodova „Merkjurius grup“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari