U starom galerijskom prostoru Centra za kulturu u Rožaju od 4. aprila otvorena je izložba karikatura i stripa Sabahudina Muranovića – Murana iz Prijepolja, od pre nekoliko meseci i karikaturiste i ilustratora Danasa. Izložba je nastavak uspešne saradnje Umjetničke radionice LiMESArt iz Prijepolja, koju vodi slikar Meša Brničanin i Centra za kulturu iz Rožaja.


– Imamo zadovoljstvo da se upoznamo sa radovima iz bogatog stvaralačkog opusa karikaturiste Sabahudina Muranovića koji nam dolazi iz Prijepolja. Njegovi radovi meni su, kao likovnjaku, veoma interesantni jer su urađeni crtački veoma vješto i na osoben i prepoznatljiv način, rekao je otvarajući Muranovu izložbu u Rožajama akademski slikar Aldemar Ibrahimović, čija je umetnička dela videla i prijepoljska likovna publika prilikom njegovih gostovanja u ovom gradu. Dodao je i da percepcija prijepoljskog karikaturiste i ilustratora, prilikom opisivanja likova iz javnog i političkog života govori i potvrđuje da se radi o izuzetnom poznavanju zbivanja, događaja i ličnosti ne samo sa ovih balkanskih prostora već i šireg okruženja i da svoj doživljaj i osećaj predstavlja u svojim radovima na veoma analitičan, duhovit, ironičan i satiričan način. Poznavaoci Muranovićevog rada primećuju da je tek sa redovnijim radom na karikaturi i stripu, na što ga „tera“ i dnevna obaveza kao ilustratora prema Danasu, počeo da sve više i sve dublje traga za istinskim izrazima svog umetničkog iskaza prema društvenoj stvarnosti. Muranović je još kao dete pokazivao talenat za strip,karikaturu i raskošni dar za crtanje. Nastavio je sa grafikom i slikanjem i oprobao se, i to veoma uspešno i u reljefu.

– Ove karikaturi i stripovi izloženi u ovom prijatnom galerijskom prostoru deo su mojih traganja i reagovanja na život, bliže i dalje okruženje i ličnosti koje manje ili više ostavljaju neki dokaz o svom postojanju. Ja sada na tu i takvu stvarnost reagujem posredstvom karikature i stripa, što ne znači da u daljim stvaralačkim traganjima neću napraviti i neke druge iskorake u svom umetničkom iskazu, obrazložio je svoj odnos prema likovnom izrazu Sabahudin Muranović – Muran na otvaranju izložbe u Rožajama. Nakon ove izložbe Muranović će u organizaciji prijepoljskog LiMESArta i kulturnih ustanova Arilja i Tutina paralelno izlagati u ova dva mesta, a u planu su i predstavljanja njegovih karikatura i stripova u Sarajevu, Zenici, Tuzli i u još nekim gradovima Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari