Poslanici u Skupštini Azerbejdžana odobrili su juče predsedniku države Ilhamu Alijevu i njegovoj supruzi Mehriban doživotni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja eventualno počine dok je Alijev na toj funkciji.


Opozicija u Azerbejdžanu u više navrata je optuživala je predsednika Alijeva i njegovu porodicu da su zloupotrebom došli do ogromnog bogatstva. Međutim, autoritarna vlast u toj zemlji na sve je načine pa i silom sprečavala svaki pokušaj novinara da istraže te optužbe, podseća Beta.

Dva prethodna šefa države su umrla uključujući i oca Alijeva. Protiv nekadašnjeg prvog predsednika te bivše sovjetske republike Ajaza Mutalibova, koji trenutno živi u Moskvi, u Azerbejdžanu je podignuto više optužnica za kriminalna dela. Novi zakon o imunitetu mogao bi pak, da mu omogući eventualan povratak u zemlju, jer se zakon odnosi na sve bivše šefove te države.

Zastupnik u Parlamentu Azerbejdžana Ali Huseinov, koji je na jučerašnjoj sednici predstavio nacrt zakona kojim je bračnom paru Alijev darovan imunitet, izjavio je da je njegovo usvajanje deo demokratskog razvoja Azerbejdžana, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari