U pregovorima o formiranju nove crnogorske Vlade, Bošnjačka stranka će staviti akcenat na jačanje stabilnosti i kohezije unutar Crne Gore, njenog multivjerskog i multinacionalnog ambijenta, dalje demokratizacije, uravnoteženog i ravnomjernog regionalnog razvoja, većeg prisustva i zapošljavanja pripadnika manjinskih naroda u institucijama, restitucija i još niz značajnih pitanja koja su zajednička za sve manjinske narode u Crnoj Gori. Ovo će biti osnovni zahtjevi koje je BS dogovorila sa Forcom i HGI i koji su, kako tvrde u BS-u, važni za buduće djelovanje u parlamentu i Vladi.


Član Glavnog odbora BS Suljo Mustafić je kazao da su pregovarački kapaciteti ove stranke sada značajno veći, te da je ova stranka pokazala svoju autentičnost, zbog čega smatra da bi mogli tražiti i više od onoga što im je do sada pripadalo. „Sama činjenica da smo u Rožajama dobili više glasova nego DPS i SDP zajedno, tu autentičnost niko više ne može dovesti u pitanje“, kazao je Mustafić u intervjuu za Pobjedu. „Vjerujemo u pozitivan ishod ovih pregovora. Cilj nam je da se što prije formira parlamentarna većina i izvršna vlast radi stabilnosti države. Naši zahtjevi nijesu megalomanski niti ucjenjivački. Ipak, smatramo da treba da nam pripadne mjesto potpredsjednika Vlade ili Skupštine. Mislim da smo potrebni vlasti u narednom periodu u svemu što očekuje Crnu Goru, realno je da vladajuće partije ne spuštaju cijenu manjinskim i da uvaže njihovu snagu, ali i bezrezervnu podršku i lojalnost svemu što je dobro u državi. Međutim, ta pitanja ćemo rješavati kada pregovarački timovi sjednu za sto. Mnogo su nam važniji principi sistemskog rješavanja problema manjinskih naroda od funkcija“, rekao je Mustafić.

Bošnjačka stranka je započela pregovore o formiranju Vlade sa koalicijom Evropska Crna Gora Mila Đukanovića, nakon što na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori održanim 14. oktobra niko nije osvojio apsolutnu većinu. Najviše poslaničkih mandata – 39 osvojila je koalicija Evropska Crna Gora, ali joj za formiranje Vlade nedostaju dva mandara koja će tražiti kod partija nacionalnih manjina. U poziciji da bude tas na vagi, sa tri osvojena mandata, našla se Bošnjačka stranka koja će, najvjerovatnije ući u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, Socijaldemokratskom partijom i Liberalnom partijom. Glavni odbor Bošnjačke stranke u ponedjeljak je jednoglasno odlučio da o formiranju parlamentarne većine i izvršne vlasti pregovaraju sa koalicijom Evropska Crna Gora – Milo Đukanović. Za pregovore su određeni potpredsjednik stranke Osmana Nurkovića i članovi Glavnog odbora i predsjedništva Suljo Mustafić i Orhan Šahmanović. Za pregovore sa opozicionim Demokratskim frontom o formiranju takozvane Vlade nacionalnog jedinstva, prema riječima Mustafića, male su šanse. On kaže da BS prioritet u pregovorima daje dosadašnjim partnerima.

– Prvo, zato što je to najjača politička grupacija, a drugo, bili smo partneri i do sada. Bilo bi politički nekorektno da pregovaramo prvo sa ovom drugom stranom. Našu dosadašnju koaliciju opterećuje uglavnom nerealizacija koalicionog sporazuma. Bilo je dogovoreno da budemo pet odsto u vlasti, a to nije ni dva odsto. Sistemski nije došlo do pomjeranja na lokalnom nivou nigdje. U opštinama je tek najlošija situacija kada je u pitanju zastupljenost manjina. Smatrali smo, ipak, da zbog toga ne treba da se ponašamo ucjenjivački i vučemo nekoga za rukav da nam da šta nam pripada. Bili smo korektni i vodili računa o tome da nam je, ipak, važnije otvaranje pregovora sa EU, a da sačekamo izbore i potvrdimo svoj legitimitet. Sa druge strane, sa Demokratskim frontom bi trebalo dogovarati prvo neke programske stvari koje su jako važne, a koje oni ne mogu da „progutaju“, a bez kojih mi nećemo ući u savez. Na primjer, Srebrenica, priznanje Kosova, priznanje da je u BiH počinjena agresija. To bi opterećivalo naše pregovore sa Frontom. Da se Miodrag Lekić decidno izjasnio da je počinjen genocid u Srebrenici i da je rekao da je to bila agresija na BiH, a ne građanski rat, i agresija na Hrvatsku takođe, lakše bismo pregovarali. NATO integracije su, takođe, bezrezervno jedan od uslova, kazao je Mustafić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari