Dr Bohucki: U Subotici malo bolja situacija u vezi sa kovidom, omikron može da izazove tešku bolest 1dr Nebojša Bohucki, foto: J. Patarčić/Danas

U Severnobačkom okrugu trenutno je 2.166 obolelih od kovida, što je za trećinu manje u odnosu na pik petog talasa.

Kako za Danas objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoza za javno zdravlje Subotica, kada je u januaru počeo peti talas, brojevi su za dva-tri dana počeli da se dupliraju, da bi vrhunac dostigli u poslednjoj nedelji januara i prvoj nedelji februara, kada je u Severnobačkom okrugu registrovano 3.111 obolelih za sedam dana.

“U drugoj nedelji februara brojevi su polako počeli da padaju i taj trend i dalje traje, ali je epidemiološka situacija još uvek izrazito nepovoljna”, kaže dr Bohucki.

Prema njegovim rečima, to se najbolje vidi po tome što brojevi znatno sporije padaju nego što su rasli, što nije bio slučaj u prethodnim talasima.

“Razlog tome je što je uzročnik petog talasa omikron soj korona virusa, ali nam je stigao i njegov soj stelt, takozvana nevidljiva varijanta, koja će vremenom postati dominantna. Važno je reći da ko oboli od stelt omikrona, neće oboleti od klasičnog omikrona i obrnuto, jer mu imunitet pruža zaštitu od obe varijante, što je dobro. Na taj način stelt omikron neće izazvati šesti talas, nego će kumulativno izazvati obolele u petom talasu, zajedno sa klasičnim omikronom”, objašnjava epidemiolog.

Iako je broj hospitalizovanih i preminulih pacijenata u ovom talasu znatno manji u odnosu na prethodni, naš sagovornik upozorava da to ne znači da je u pitanju bezazleno oboljenje koje ne može dovesti do smrtnog ishoda.

“Postoje stavovi epidemiologa kod nas i u svetu da možda ne bi bilo loše da se sad zarazimo. To nikako ne treba raditi, jer i kod omikrona imamo postkovid sindrom koji dovodi do oštećenja pluća, srca, bubrega, centralnog nervnog sistema i ova bolest nikako nije bezazlena i nešto što sebi treba da dozvolimo da se zarazimo”, ističe dr Bohucki.

Zbog toga i dalje savetuje vakcinaciju sa tri doze, uz neizostavnu upotrebu maski, fizičku distancu i redovnu higijenu ruku, jer se sama vakcina nije pokazala kao dovoljno efikasna u borbi protiv omikrona.

“Iz studija znamo da dve doze Fajzera štite 30 odsto, a tri doze 75 odsto od teške kliničke slike, hospitalizacije i smrtnog ishoda, dok je blažu kliničku sliku koja zahteva kućno lečenje gotovo nemoguće izbeći, osim ako se ne koristi FFP maska. To ne znači da vakcina nije dobra, već da je manje efikasna jer je virus mutirao, dok se vakcina nije menjala. Zato se sada govori o posebnoj vakcini za omikron, koja može relativno lako da se napravi, ali ne odmah. Pošto je peti talas u padu, razmatra se da li je to potrebno ili možda bolje ostaviti taj potencijal ukoliko se u budućnosti pojavi neki novi soj koji izaziva težu kliničku sliku”, zaključuje dr Bohucki.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u poslednja 24 sata u Severnobačkom okrugu je registrovano 90 novih slučajeva infekcije korona virusom, od čega 81 u Subotici i devet u Bačkoj Topoli.

U kovid delu subotičke bolnice trenutno se na lečenju nalaze 62 pacijenta, od kojih su 12 u jedinici intenzivnog lečenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari