Dr Dragan Milić tvrdi da je njegov otkaz "politički", a Komisija "oktroisana i ucenjena": Kolegijum niškog Medicinskog fakulteta negira optužbe 1Dr Dragan Milić: Foto Media reform centar

Dr Dragan Milić, direktor niške Kardiohirurgije i osnivač istoimene grupe građana koja izlazi na lokalne izbore, ocenio je da je razlog što je dobio otkaz na Medicinskom fakultetu nakon što je Komisija za pisanje izveštaja utvrdila da ne ispunjava uslove za sticanje zvanja redovnog profesora „politički“ i dodao da su članovi te „oktroisane“ Komisije bili „ucenjeni“.

On je prozvao dekanicu Medicinskog fakulteta dr Dobrilu Stanković Đorđević da je odgovorna što je dobio „rešenje o prestanku radnog odnosa zbog isteka ugovora o radu na određeno vreme“, zaključenog na pet godina, navodeći da „nije završila izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa Zakonom i u roku od šest meseci“.

Kolegijum Medicinskog fakulteta negirao je danas bilo kakvu umešanost politike u proces izbora Milića u više zvanje, kao i ličnu odgovornost dekanice Stanković Đorđević zbog prestanka njegovog rada na fakultetu.

Milić je kao vanredni profesor na Medicinskom fakultetu konkurisao za izbor u više zvanje na konkursu koji je raspisan u oktobru prošle godine, od kada su formirane dve fakultetske Komisije za pisanje izveštaja o učesniku konkursa, a rešenje o prestanku radnog odnosa dobio je juče.

Dr Dragan Milić tvrdi da je njegov otkaz "politički", a Komisija "oktroisana i ucenjena": Kolegijum niškog Medicinskog fakulteta negira optužbe 2
Rešenje o prestanku radnog odnosa dr Draganu Miliću: Foto privatna arhiva

On i niška Kardiohirurgija postali su poznati široj javnosti kada su ukinuli liste čekanja tako što su besplatno radili vikendima.

Nedavno je formirao grupu građana koja nosi njegovo ime i predao liste za lokalne izbore u Nišu, nakon što je mesecima javno kritikovao aktuelnu gradsku vlast i stanje u zdravstvu.

„Nemam nameru da komentarisem političke odluke oktroisane Komisije za pisanje izveštaja čiji je predsednik (dr Goran Stanojević, prim. aut.) pomoćnik v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zorana Perišica (koji je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, prim. aut.), što je dokaz umešanosti politike. Loša režija po lošem scenariju večitih rukovodilaca- penzionera. A koliko su ostali članovi te Komisije ucenjeni i zašto, javnost će biti obaveštena na vreme“, rekao je Milić za Danas.

On je podsetio da je prva Komisija za pisanje izveštaja o njemu kao učesniku konkursa dala pozitivno mišljenje, sa predlogom za njegov izbor u zvanje redovnog profesora, ali da je „izveštaj poništen, a članovi komisije kažnjeni jer su navodno predali izvestaj sa danom zakašnjenja“.

Ovu Komisiju imenovao je Senat Univerziteta u Nišu 18. decembra prošle godine, a ona je, prema navodima dekanice Stanković Đorđević, fakultetu dostavila dva izveštaja – od kojih je jedan bio blagovremen, ali nepotpisan od većine članova komisije, dok je drugi bio potpisan od većine, ali predat nakon isteka predviđenog roka.

Pošto oba izveštaja nisu bili pravno valjana, Izborno veće Medicinskog fakulteta je predložilo novu Komisiju i predlog uputilo Naučno-stručnom veću Univerziteta, kazala je ona.

Nova Komisija je negativni izveštaj usvojila 8. maja ove godine.

Dr Dragan Milić tvrdi da je njegov otkaz "politički", a Komisija "oktroisana i ucenjena": Kolegijum niškog Medicinskog fakulteta negira optužbe 3
Medicinski fakultet Niš: Foto V. Torović

Milić je sinoć upozorio je da će njegov otkaz na Medicinskom fakultetu dovesti do toga da „Klinika za kardiohirurgiju izgubi status klinike, jer neće imati nastavnika kardiohirurgije u svojim redovima“.

Prema njegovim rečima, Kardiohirurgija, da bi imala takav status, mora da ima najmanje dva nastavnika sa Medicinskog fakulteta, od kojih jednog iz matične grane.

Kardiohirurgija ima tri nastavnika – kardiohirurga, anesteziologa i imunologa, ali kardiohirurg je samo on.

Na klinci postoje dva asistenta – kardiohirurga, kojima je on mentor, pa nakon njegovog otkaza neće moći da doktoriraju.

„Ali, Klinika za kardiohirurgiju znaće kao i uvek da odbrani svoje interese i interese naših pacijenata“, kazao je.

Dodao je da će reagovanje biti „adekvatno“, ali nije želeo da precizira na koji način.

„Zaključak Komisije o neispunjenosti uslova za izbor dr Dragana Milića u zvanje redovnog profesora i prestanak njegovog radnog odnosa na fakultetu nemaju nikakve veze sa politikom – osim što dr Milić koristi svoj izbor u političke svrhe“, naveo je kolegijum Medicinskog fakulteta u odgovoru Danasu.

Kolegijum je naglasio da je „apsolutno netačna“ tvrdnja doktora Milića da dekanica Stanković Đorđević snosi odgovornost za to što izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora nije završen.

„Izborni proces nije završen iz dva razloga. Prvi razlog je što tri člana prvobitne petočlane Komisije za pisanje izveštaja za izbor dr Dragana Milića nisu na vreme dostavila svoj izveštaj. Prema Pravilniku Univerziteta u Nišu, kada izveštaj nije predat na vreme, formira se nova Komisija, odnosno izborni postupak se vraća na početak. Drugi razlog je to što Katedra za hirurgiju nije mogla da obezbedi članove nove Komisije, jer su brojni profesori kardiohirurgije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu odbili da uopšte učestvuju u radu Komisije za izbor dr Dragana Milića“, naveo je danas kolegijum.

Članovi kolegijuma nisu odgovorili na pitanje o budućem statusu Klinike za kardiohirurgiju jer to „nije u nadležnosti Medicinskog fakulteta, već Univerzitetskog kliničkog centra Niš“.

Aktuelna Komisija za pisanje izveštaja odlučila je, na osnovu „analize prispelog konkursnog materijala“, da Milić „ne ispunjava uslove propisane Zakonom o visokom obrazovanju, Statutima Univerziteta i Medicinskog fakulteta u Nišu i Pravilnikom o postupku za sticanje zvanja nastavnika sa bližim kriterijumima, za izbor u zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Hirurgija- nastavna baza Univerzitetski klinički centar Klinika za kardiohirurgiju“.

U obrazloženju se između ostalog navodi da jedan rad koji je Milić naveo u prijavi, a koji je objavljen u istaknutom međunarodnom časopisu ne pripada užoj naučnoj oblasti hirurgija, da jedan rad iz međunarodnog časopisa čine apstrakti sa međunarodnih sastanaka bez naznaka da je rad već prezentovan, da jedna publikacija koja je predstavljena kao monografija ne ispunjava uslove za to, a da dve publikacije ne ispunjavaju uslove za vrednovanje jer su objavljene pre njegovog izbora u zvanje docenta.

Prema njenom izveštaju, Milić je publikovao ukupno 167 radova, različitih kategorija, a u poslednjih pet godina 17 radova, od kojih šest nisu iz uže naučne oblasti hirurgija.

On ima tri specijalizacije- iz opšte, vaskularne i kardiohirurgije.

Bio je prodekan za međunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu od oktobra 2021. do novembra prošle godine, kada je razrešen.

Komisija je ocenjivala objavljene naučne i stručne radove, udžbenike i druge publikacije, rukovođenje ili učešće u naučnim projektima, pedagoški rad i doprinos razvoju nastave, doprinos razvoju nastavno- naučnog podmlatka, kao i doprinos kandidata akademskoj i široj zajednici.

U njenom sastavu bilo je pet profesora iz uže naučne oblasti hirurgija, od kojih su trojica sa niškog i po jedan sa novosadskog i beogradskog medicinskog fakulteta.

Član komisije dr Nenad Ilijevski, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, iz uže naučne oblasti hirurgija sa anesteziologijom, izdvojio je svoje mišljenje i odbio da potpiše referat o Milićevoj kandidaturi.

„Nažalost, prvi put u svojoj karijeri se srećem sa slučajem u kojem je kandidat koji je pre 20 godina jasno definisan kao ’plagijator‘ stigao do pozicije vanrednog profesora i upravnika Klinike za kardiohirurgiju Nišu!!?? Kako je u međuvremenu u čitavu priču ušla politika, u kojoj mi najviše smeta navodna umešanost ’Beograda‘ u onemogučavanje razvoja kardiohirurgije u Nišu, a i šire, to se sa gnušanjemograđujem od takvih kvalifikacija!!!! Iz tih razloga odbijam da potpišem referat o ovom kandidatu“, naveo je Ilijevski.

On je „predložio“ Medicinskom fakultetu u Nišu, a posebno Katedri za hirurgiju da „u svojoj kući reši problem, koji nanosi nemerljivu štetu čitavom fakultetu“.

U toku postupka za izbor Milića u zvanje redovnog profesora prijave protiv plagijarizma podneli su dekanici Medicinskog fakulteta, rektoru Univerziteta i Komitetu Univerziteta za profesionalnu etiku bivši dekan Medicinskog fakulteta dr Milan Višnjić i grupa nepotpisanih „nastavnika i saradnika“ te visokoškolske ustanove.

Oni su se pozvali na činjenicu da je naučni časopis „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo“ 2012. godine povukao iz štampe rad iz 2004. godine, čiji je prvopotpisani autor Milić, uz ocenu da je „čist plagijarizam“.

Univerzitetski Komitet za profesionalnu etiku je u januaru ove godine obustavio postupak protiv Milića pokrenut ovim povodom.

Za pokretanje postupka od 11 članova Komiteta glasalo je tri, dok je dva bilo protiv, a šest uzdržano, uz ključno obrazloženje da je ovaj rad imao šest autora, pa postupak protiv samo jednog ne bi bio u skladu sa načelom jednakosti iz Kodeksa profesionalne etike“.

„Biće sve u skladu sa Zakonom“

Biće sve u skladu sa Zakonom, odgovorio je Milić na pitanje Danasa da li će se žaliti na odluku o prestanku radnog odnosa, te eventualno pokrenuti sudski spor.

U rešenju o prestanku radnog odnosa navedeno je da on ima pravo da podnese žalbu Savetu Medicinskog fakulteta u roku od osam dana.

Dragan Milić: „Neću se povući iz izborne trke, platiću svaku cenu“

Milić je kazao da „nikada neće odsutati od svojih ideala i da se neće se povući iz izborne trke za bolji, pravedniji i bogatiji Niš“.

„Spreman sam da platim ličnu cenu ma kolika ona bila, kako bi naša deca živela u gradu kojim će se ponositi a ne stideti“, rekao je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari