"Dr Moša Eli" novo je ime kragujevačke ambulante 4 1Foto: Grad Kragujevac

Od juče, ambulanta broj 4 Doma zdravlja Kragujevac, u Ulici Svetozara Markovića ponovo nosi ime „Dr Moša Eli” po lekaru, humanisti i levičaru streljanom u oktobru 1941. godine u Šumaricama.

Dom zdravlja Kragujevac, krajem prošle godine, dobio je opremu koju je donirala Izraelska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj koja deluje u sastavu Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Tim povodom, ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan posetio je juče Kragujevac, gde se susreo sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, a potom prisustvovao svečanom predstavljanju donirane opreme u Domu zdravlja.

Ovom događaju prisustvovali su i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, članovi Udruženja izraelsko – srpskog prijateljstva „Ahava”.

Vrednost medicinske opreme iznosi oko 10. 000 dolara, a čine je dva EKG aparata defibrilator, oftalmoskop, spirometar sa računarom i štampačem.

– Mi smo danas dobili opremu koja će nam mnogo značiti, posebno u ovom periodu, po završetku pamdemije kovida. Ovo je prilika da se zahvalimo narodu Izraela i ambasadi na ovoj pomoći. Oprema je pre svega namenjena za spirometriju, snimanje srca, za preglede oka, i sve ono što je bitno u postkovid stanjima. Takođe, ovo je prilika da upoznamo javnost da smo ambulanti vratili ime koje je ranije nosila „Dr Moša Eli”. Želim da se zahvalim izraelskom narodu i da kažem da smo uvek bili zajedno i da ćemo biti zajedno i u narednom periodu – kazao je Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.

"Dr Moša Eli" novo je ime kragujevačke ambulante 4 2
Sa ambasadorom Izraela ispred ambulante „dr Moša Eli” Foto: Grad Kragujevac

– Srećan sam što sam danas ovde i što smo uz pomoć naše države i Ministarstva spoljnih poslova uspeli da donesemo donaciju gradu Kragujevcu. Posebno mi je drago što će ambulanta, u kojoj se nalazimo, vratiti ime „Dr Moša Eli”. Uspostavljanje prijateljskih odnosa koje je on gajio sa Srbima su osnova za gradnju naših odnosa i njihovo jačanje. Postojanje udruženja izraelsko-srpskog prijateljstva „Ahava” i njihove aktivnosti olakšavaju nam razvoj saradnje između Grada Kragujevca i Izraela – istakao je je ambasador Jahel Vilan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari