Novoizbrani hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ne krije kako smatra da Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH pripada mesto ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine jer su, kako je on više puta rekao, u prošlom mandatu političkim inženjeringom pravi predstavnici hrvatskog naroda bili isključeni i iz vođenja i sprovođenja spoljne politike, koja predstavlja ključnu nadležnost Predsedništva BiH.


U opširnom intervjuu Agenciji Anadolija, koji prenose svi bosansko-hercegovački mediji, Čović se govoreći o spoljnoj politici BiH, posebno zadržao na njenim odnosima sa susedima ocenjujući da „BiH mora imati izvrsne odnose sa susedima“, ali da u tim odnosima ima jako puno zaostataka, posebno kad su u pitanju granice.

„Nema niti jednog razloga da 20 godina kako bitišemo nakon rata, ne riješimo pitanje granica sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom. Ta pitanja treba definitivno zatvoriti, zaštititi svoje unutrašnje interese. Treba snažno krenuti u odnose sa Zagrebom, Beogradom, Podgoricom za gospodarstvo i sve drugo. U posljednjih sedam-osam godina stabilizirao se odnos sa susjedima, Hrvatskom i Srbijom“, rekao je Čović. On je rekao da prve posete treba da budu „susjednim zemljama, pa zašto ne i Turskoj“.

Čović smatra da ključni segment spoljne politike BiH treba da budu evroatlantske integracije.

„Zagovornik sam da prije svega štitimo interese BiH – uz sve uvažavanje Hrvatske kao moje domovine, Srbije, Crne Gore i Turske, svih velikih partnera koji imaju interes prema ovoj regiji – Britanaca, Francuza, Rusa, SAD. Mi prije svega moramo znati čuvati BiH i to je moja osnova kao člana Predsjedništva BiH u domenu vanjske politike“.

Čović, koji se profilisao kao jedini politički partner poželjan za sve političke aktere u BiH, rekao je da će osnov vlasti na svim nivoima činiti HDZ BiH, Stranka demokratske akcije i Stranka nezavisnih socijaldemokrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari