Dragan Delić o listama čekanja: Uključiti privane zdravstvene ustanove i vojno zdravstvo 1Foto: N1

Predsednik Odbora stranke Srbija centar (Srce) za zdravstvo i narodni poslanik Dragan Delić ocenio je danas da su liste čekanja suštinski problem zdravstvenog sistema Srbije, kao i da javno zdravlje, obrazovanje i prirodni priraštaj moraju biti prioriteti države.

Delić je za Novu S rekao da više od 42 odsto potrošnje u zdravstvu građani odvajaju iz svog džepa i predložio da se privatne zdravstvene ustanove i vojno zdravstvo uključe u jedinstveni zdravstveni sistem Srbije, saopštilo je Srce.

On je ocenio da bi to omogućilo osiguranicima da slobodno biraju lekare i zdravstvene ustanove.

„Povećan je priliv bolesnika u zdravstveni sistem Srbije. Naše društvo je sve starije. Godine 2011. starijih od 65 je bilo 17,4 odsto, a 10 godina kasnije za pet odsto više. Sa starošću dolazi i veliki broj hroničnih progresivnih bolesti“, rekao je Delić.

Prema njegovim rečima, kadrovska politika je izmeštena iz zdravstvenog sistema, te o tome odlučuje vlast.

Delić je podsetio da je zbog zakona iz 2013. godine o zabrani zapošljavanja, da bi se popunila slobodna mesta i primio lekar ili medicinska sestra, neophodno da to prvo odobri neka komisija u sastavu Vlade.

On je kao jedan od velikih problema u zdravstvu naveo i nedostatak kadrova, odnosno lekara specijalista, navodeći da je Srbija 2021. godine imala 1.800 specijalista manje nego 2011. godine.

„Umesto da povećamo broj specijalista, koji nose zdravstveni sistem, njih ima sve manje. Veliki broj je otišao u inostranstvo, neki u privatnu praksu ili farmaceutske kuće, neki su u penziji“, rekao je Delić i dodao da kada vlast govori o tome koliko je primljeno lekara, zaboravlja da kaže koliko lekara je „izgubljeno“, na ovaj ili onaj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari