Dragan Milić: Zašto je vlast čekala 12 godina da reši problem listi čekanja? 1Dragan Milić: Foto: Printscreen/YouTube/MRCN produkcija

Direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu Dragan Milić izjavio je danas da ne zna zašto je vlast čekala 12 godina da reši problem listi čekanja u zdravstvenim ustanovama i dodao da je mogući razlog što nijedan funkcioner nije bio na tim listama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će svi pacijenti na listi čekanja za skener, a ima ih oko 3.000, biti pozvani na taj pregled sledećeg vikenda.

Milić je Televiziji N1 izjavio da je inicijativa vlasti da se očiste liste čekanja „dobar iskorak“ i da podržava ideju da lekari rade vikendom.

Pitam se samo da li je moguće da liste čekanja očiste ljudi koji su ih napravili? Da li brojni direktori zdravstvenih ustanova koji imaju i privatne klinike mogu da to rade? Zašto do sada nisu to radili, rekao je Milić, uz konstataciju da ostaje pitanje da li će to ovaj sistem to moći da obavi.

Milić je lider opozicione grupe građana u Nišu, a klinika na čijem je čelu je pre više od godinu dana ukinula liste čekanja, tako što su lekari radili vikendima.

Naše liste čekanja rešene su tako što smo radili dodatno. Dobar deo tih listi čekanja nastao je tokom korone. Nakon 25 vikenda uspeli smo da očistimo liste. Drago mi je da je pokrenuta ta inicijativa, da više ne govore da se time urušava zdravstveni sistem. Vidim da je prihvaćena ideja da se radi vikendom. Mi drugi način za rešenje tog problema nismo videli, izjavio je Milić.

Odgovarajući na pitanje kako prekovremeni rad utiče na efikasnost i bezbednost, Milić je rekao da bi neko trebalo da objasni kako lekari mogu da budu efikasni kada rade privatno, nakon radnog vremena, a ukoliko treba da rade unutar zdravstvenog sistema, onda to predstavlja ometanje zdravstvenog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari