Nakon prevremenih izbora održanih u maju i ponovljenog glasanja na jednom biralištu, koalicija DS, SPO, G17 plus i stranački savez SPS – PUPS i JS, formirali su lokalnu vlast u Kosjeriću. Od 27 odbornika u skupštini ta koalicija ima tesnu većinu sa 14 odborničkih mesta. Demokrate imaju osam, SPS – PUPS – JS tri, SPO dva i G17 plus jedan odbornički mandat.

S druge strane, opozicione SNS, DSS i NS imaju po četiri, a LDP jednog odbornika, dok radikali u sadašnjem sazivu neće imati svoje predstavnike.

Na prekjučerašnjoj konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta za predsednika opštine, uz podršku i nekoliko opozicionih glasova, izabran je Dragan Vujadinović (DS), magistar ekonomskih nauka i narodni poslanik, a za njegovog zamenika Dragan Vujić (SPS). Za predsednika skupštine izabran je Milan Štulović (DS), Danijela Ilić (G17 plus) za potpredsednicu, a Miroljub Kosorić (SPO) ponovo će biti sekretar skupštine.

Od devet predloženih članova Opštinskog veća, odbornici su izglasali šest i to Milanku Pavlović (DS), Novicu Pantovića (DS), Biljanu Kosorić (SPO), Milenka Blagojevića (SPS), Predraga Jovanovića (JS) i Mirjanu Veselinović (G17 plus). Podršku nisu dobili Milenko Blagojević (PUPS), Zoran Jovanović i Dragi Jovanović iz SPO. O imenovanju nova tri člana odbornici bi trebalo da se izjasne na narednoj skupštinskoj sednici.

Predstavljajući svoj program novi predsednik opštine obećao je da će poštovati princip stručnosti, a ne partijske pripadnosti, da će u saradnji sa Vladom Srbije biti realizovane važne investicije, te da javnom sektoru sledi štednja i reorganizacija. Pored toga, kako je Vujadinović istakao, među glavnim zadacima nove vlasti biće zaustavljanje odlaska mladih iz ove varošice, ali i razvoj poljoprivrede i seoskog turizma.

Predstavnici opozicije, posebno SNS, zamerili su novoj vlasti što je na pojedine funkcije izabrala penzionere, ali i što nije ispunila obećanje da neće biti plaćeni članovi Opštinskog veća.

– Bićemo konstruktivna opozicija i podržaćemo predloge koji budu u interesu građana Kosjerića. U suprotnom, žestoko ćemo napadati novu vlast i nećemo joj dozvoliti da čini bilo kakve mahinacije – izjavio je Milijan Stojanić, predstavnik SNS, poznati kulinar.

Sukob interesa

Na pitanje da li je u sukobu interesa, pošto je i predsednik opštine i narodni poslanik, Vujadinović je Danasu rekao da „ima blanko ostavku u DS i ako se utvrdi ta taj sukob postoji stranka će moći da je aktivira“.

– U mojim kolumnama i ranije sam zastupao stav da je to najbolje rešenje. Mislim da ne postoji sukob interesa, a trebalo bi insistirati gde god je moguće da se te dve funkcije obavljaju, jer bi se tako isplaćivala samo jedna plata – kaže Vujadinović.

Partijsko zapošljavanje

– Svakako da je postojeća koalicija, zbog brojnosti stranaka, ograničavajući faktor, ali je potrebno da se shvati da u malim sredinama, visoka politika i partijsko zapošljavanje imaju pogubne posledice. Potrebno je da odlučujemo kao u firmi, o programima, a ne na osnovu stranačke pripadnosti – rekao je Vujadinović, koji je i predsednik Udruženja građana Fond solidarnosti, koji podstiče talentovane učenike i pomaže siromašne građane Kosjerića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari