Stanje ministra policije Dragana Jočića, koji je povređen u saobraćajnoj nesreći, je i dalje teško. Osim povrede petog vratnog pršljena, Jočić je zadobio i prelom karlice, ključne kosti i nekoliko rebara koja su povredila pluća. Tim lekara iz Moskve sleteo je juče nešto pre 13 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla i odmah se uputio na ortopedsku kliniku „Banjica“ da pregleda Jočića, koji je povrede zadobio u noći između petka i subote kod Velike Plane.

Stanje ministra policije Dragana Jočića, koji je povređen u saobraćajnoj nesreći, je i dalje teško. Osim povrede petog vratnog pršljena, Jočić je zadobio i prelom karlice, ključne kosti i nekoliko rebara koja su povredila pluća. Tim lekara iz Moskve sleteo je juče nešto pre 13 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla i odmah se uputio na ortopedsku kliniku „Banjica“ da pregleda Jočića, koji je povrede zadobio u noći između petka i subote kod Velike Plane. Rusku lekarsku ekipu predvodi poznati neurohirurg Aleksandar Potapov, iz instituta Burdenko u Moskvi, a u njegovom timu se nalaze specijalisti iz razlicitih oblasti medicine.

Srbija nema sistem bezbednosti saobraćaja

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja upozorio je javnost i sve političke činioce da Srbija još uvek nije preduzela odlučne mere da smanji broj poginulih i povređenih u saobračaju. Komitet je, povodom teške saobraćajne nezgode u kojoj je povređen i ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, podsetio da Srbija, za razliku od većine evropskih država, nema uspostavljen sistem bezbednosti saobraćaja. „Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja još nije pušten u proceduru, uprkos najavama u sredstvima javnog informisanja. Javnost Srbije ima pravo da zna zašto novi zakon do danas nije napustio fioku, i čak nije ni u proceduri upućivanja na Vladu“, navodi se u saopštenju Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. Komitet je naveo da je u poslednjih 18 godina u Srbiji poginulo više od 21.000 ljudi.

Specijalisti sa najbolje ruske neurohirurške klinike i najveće specijalizovane ustanove neurohirurgije u Evropi su, pre polaska u Beograd, u subotu razgovarali telefonom sa Zoranom Blagojevićem, direktorom Instituta „Banjica“ gde je ministar Jočić operisan.
Jočić je posle nesreće, u svesnom stanju, prebačen helikopterom na heliodrom Vojnomedicinske akademije gde ga je dočekao ministar odbrane Dragan Šutanovac. Po prijemu u bolnicu ministar Jočić se žalio na oduzetost jedne ruke i noge.
Mlađeg dežurnog lekara ortopetske klinike „Banjica“ Branka Stefanovića pitali smo koje posledice mogu da izazovu povrede kičme. Prema njegovim rečima, povrede bilo kog pršljena, vratnog, grudnog ili slabinskog izazivaju najpre oduzetost ekstremiteta, u zavisnosti koji su nervni koreni kičme povređeni i to je spinalni šok.
– To je jedna vrsta tupe povrede kičmene moždine, koja može izazvati oduzetost ekstremiteta, aritmiju rada srca. Lečenje se pre svega bazira na stabilizaciji kičmenog stuba, a onda na borbi protiv samog šoka. Osim spinalnog šoka, povrede kičme mogu da izazovu i opšti šok – objasnio je Stefanović za Danas.
Vozač ministra Marko Damnjanović oporavlja se i van je životne opasnosti.On je u udesu slomio ruku i operisan je u Urgentnom centru u Beogradu.
Direktor policije Milorad Veljović rekao da je do saobraćajne nezgode došlo na autoputu Beograd – Niš, u ataru Starog Sela, u opštini Velika Plana kada je službeno vozilo MUP, mercedes M 500 L, registarskih oznaka M 10 – 20, krećući se autoputem u pravcu Niša, udarilo kod kilometarskog stuba 678 u psa, nakon čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.
Vozilo je potom udarilo u središnju zaštitnu ogradu, prešlo u suprotnu saobraćajnu traku, nekoliko puta se prevrnulo i sletelo sa kolovoza. Uviđaj su obavili istražni sudija Opštinskog suda u Velikoj Plani, uz prisustvo opštinskog javnog tužioca i policijskih službenika Policijske uprave Smederevo.
Upravnik Spinalnog centra Zdeslav Milinović izjavio je da je Jočić zadobio teške telesne povrede u saobraćajnoj nesreći. Urađena je operativna rekonstrukcija i stabilizacija na Banjici. On se nalazi na intenzivnoj nezi.
Ministra Jočića prekjuče su u bolnici posetili predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica. Koštunica je posle posete i razgovora sa lekarima izjavio da je život ministra van opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari