Poslanica DS iz Zaječara Dragana Rašić: Ne znamo kolike se količine arsena i kadmijuma nalaze u zemlji 1Foto: Gaga Rašić

Narodna poslanica Demokratske stranke iz Zaječara, Dragana Rašić, kazala je na zasedanju Skupštine Srbije, da 140 miliona evra kako bi se u Beogradu otvorio tehnološki park nejasne funkcije, sigurno nije nešto što služi građanima širom Srbije, pošto postoje mnoge preče potrebe građana.

Prema njenim rečima, na istoku Srbije postoji jedan grad čiji se stanovnici guše prilikom prve naznake zime.

„Zaječar još uvek nema efikasno centralno grejanje, ali zato ima najskuplje grejanje u državi. Tek 15 odsto građana Zaječara je na sistemu centralnog grejanja, što znači da postoji veliki broj individualnih ložišta koji u atmosferu izbacuju čađ i dim“, istakla je poslanica Dragana Rašić na zasedanju Skupštine Srbije u petak 27. septembra.

Ona je kazala da u Zaječaru postoje dani kada se deca ne izvode napolje pošto je sve smrdljivo i kiselo.

„Eto gde možete da upotrebite novac pa da predsednik Vučić prestane da opominje gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, što traži mazut iz robnih rezervi. Privredna aktivnost u Zaječaru je bedna, ali zato rudarenje na čelu sa kompanijom Ziđin cveta. Bojim se da ono čime se preti zapodnoj Srbiji, već se dešava na istoku“, poručila je poslanica iz Zaječara.

Dodaje, da se o tome nikome i nikada ne govori.

„Prelepa priroda i gomila vode su ugroženi, pošto mi ne znamo kolike se količine arsena i kadmijuma nalaze u zemlji. Da li se zaista povećao broj obolelih od karcinoma? Koja se količina zlata i bakra iznosi iz naše zemlje, a isto ne znamo koji su krajnji planovi kompanije Ziđin, i šta im je ova vlast dozvolila, a dozvolila im je mnogo, čak i to da raspolažu lokalnim putevima“, kaže ona.

Dragana Rašić napominje da niko ne želi da se rudnik zatvori, ali iskopavanje rude mora da bude transparentno, i kontrolisano.

„Početkom meseca Ziđin je kažnjen sa dva miliona dinara po sedmi put za istu stvar. Dva miliona je 17.000 evra. Ta kompanija otkupljuje zemljište nasilno, čak i za pola miliona evra. Koji je problem da se plate udžbenici i tableti i da se daju pristojne plate. Postavlja se pitanje da li će taj novac, te plate, da vrate zdravlje ljudi iz ovog kraja, a za to ste vi odgovorni“, upitala je Dragana Rašić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari