Dragana Sotirovski mesec dana ne dolazi na posao u niško dopisništvo RTS? 1Dragana Sotirovski: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Doskorašnja gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je pre mesec dana vraćena na uredničko mesto u niškom dopisništvu Radio televizije Srbije ne dolazi na posao, kazali su nezvanični izvori Danasa.

Sotirovski se vratila u RTS jer je u toj medijskoj kući zamrzla radni odnos u decembru 2017. godine zbog odlaska na javnu funkciju, što joj omogućava Zakon o radu, a te funkcije je prestala da obavlja prošlog meseca.

U RTS-u do objavljivanja teksta nisu odgovorili na naša pitanja da li je ovakva informacija tačna, a ukoliko jeste po kom osnovu Sotirovski ne dolazi na posao u niško dopisništvo, odnosno da li je na odmoru, bolovanju ili nekoj trećoj vrsti odsustva.

Na istovetna pitanja odgovore nam je uskratila i Sotirovski.

Ona takođe nije odgovorila da li se u RTS vratila na neodređeno vreme ili privremeno, do odlaska na sledeću funkciju, o čemu se spekuliše u delu javnosti.

Za sada nije poznato da li Sotirovski urednički posao vezan za dopisništvo Niš eventuelno obavlja iz Beograda, ili od kuće, te koji su razlozi za takav rad, ukoliko je do njega došlo.

Slušaoci drugog programa Radio Beograda, inače, kažu da ne čuju glas, najave ili odjave u emisijama jutarnjeg programa, za koje je ona kao urednica odgovorna.

U Službi informisanja RTS-a ranije su kazali za Danas da je Sotirovski 13. avgusta, usled prestanka javne funkcije, vraćena „na radno mesto urednika dopisništva Niš, u organizacionu celinu Drugog programa Radio Beograda“.

Za sada je izvesno da razlog njenog nedolaska u niško dopisništvo  RTS-a nije korišćenje godišnjeg odmora za ovu godinu koji joj je ostao dok je obavljala funkciju gradonačelnice, jer se tog odmora odrekla u korist novčane naknade.

Odbor za aministrativna pitanja Skupštine grada Niša je, naime, prošlog meseca odlučio da bivša gradonačelnica dobije „naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor za ovu godinu“, čiji iznos „nisu znali“ ni članovi odbora, a ni ona sama.

Ona je podnela zahtev za takvu naknadu štete 12. avgusta, na dan konstituisanja novog saziva Skupštine grada, kada je biran novi gradonačelnik.

Sotirovski je tada kazala za naš medij da joj po Zakonu pripada pravo na ovakvu nadoknadu štete i da nije jedini gradski funkcioner koga su nadležne službe podsetile na to.

„I članovi Odbora iz redova opozicije su glasali za takvu odluku, među njima i uvaženi profesor Pravnog fakulteta, što znaći da opozicija nije bila za nepoštovanje zakona. Nisam tražila isplatu funkcionerskog dodatka za tri meseca, kao ni dodatnih 15 dana koji bi bili plaćeni dok se ne vratim kod starog poslodavca, na šta sam po zakonu imala pravo. Ne znam o kojoj se sumi se radi kada je odmor u pitanju,  preračunava se srazmerno broju neiskorišćenih dana i prosečnoj plati“, rekla je ona.

U javnosti su se ranije pojavile spekulacije da će Sotirovski navodno biti šefica kancelarije Ministarstva za javna ulaganja, koje vodi Darko Glišić, a koja bi trebalo da bude otvorena u Nišu.

Spekulisalo se i da je „zainteresovana“ za neko od direktorskih ili glavnih uredničkih mesta u RTS-u.

Spominjana je i funkcija u ambasadi Srbije u Bugarskoj ili Turističkoj organizaciji Srbije.

Sama Sotirovski je ranije rekla da nema nameru da ide iz Niša, izuzev po „zadatku“ koji joj ispostave Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, u kojoj je članica Predsedništva.

Na junskim izborima njeno ime se nije našlo na izbornoj listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ za odbornike u Skupštini grada, čime je postalo jasno da neće biti ponovo izabrana za gradonačelnicu.

Pitanja i po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Nakon što odgovori RTS-a juče nisu stigli, uputili smo ih po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Zakonski rok za dostavljanje informacija po ovom zakonu je 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari