"Dragi kolega Slobodane, ovo je poraz celog društva i svih nas u prosveti": Društvo direktora škola osudilo napad na profesora u Bačkoj Palanci 1Foto: N. Kovačević

Naš obrazovno-vaspitni sistem doživeo je još jedan nezamisliv ‘udarac’, koji je potresao čitavo društvo i ponovo škole stavio pred pitanje smisla onoga što radimo u školama i sa školama, saopštio je Upravni odbor Društva direktora škola Srbije, povodom incidenta u školi uz Bačkoj Palanci, gde je bivši učenik te škole prebio profesora.

„Kako da se zaštitimo od problematičnih uopšte u društvu, a mi u prosvetnom sistemu od problematičnih učenika? Zašto sistem nije reagovao ako se znalo da je učenik problematičan? Da li smo mi prosvetni radnici krivi za sve loše u ovom društvu i dokle da se povlačimo pred urušavanjem jedne profesije, koja, ako nekome ne znači ništa, nama znači jer smo mi poslednja odbrana opstanka ovog društva i naroda“, pitaju članovi Društva direktora škola u saopštenju.

Oni su se direktno obratili pretučenom profesoru:

„Dragi kolega Slobodane, izvinjavamo Vam se u ime svih nas. Ni Vi ni bilo ko od nas u obrazovno-vaspitnom sistemu ne uči svoje učenike da tuku svoje učitelje i to sigurno nije naučio u školi. Ovo nije Vaš lični poraz, ovo je poraz celog društva i svih nas u prosveti. Ako Vaša žrtva bude poslednja opomena svima nama da uspostavimo poštovanje znanja i učitelja u našem društvu, to će imati smisla“, naveli su iz Društa direktora.

Oni su pozvali sve društvene činioce i sve kolege u školama da zajednički rešavaju probleme i da se bore za društvo u kome je znanje jedini pravi osnov sreće svakog pojedinca i društva u celini.

Zbog napada na profesora u Bačkoj Palanci nekoliko prosvetnih sindikata je za četvrtak, 16. maj najavilo delimičnu ili potpunu obustavu rada i protest ispred Skupštine Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari