Inspektori Ministarstva zaštite životne sredine juče su u Knjaževcu uručili rešenja kojima se privremeno zabranjuje tehnološki proces preduzećima Džervin Kop Komerc, Džersi, Stokoimpeks i Venus. Rešenja su izdata posle pomora 20 tona ribe 29. juna, izazvanog povećanom količinom amonijaka i velikog organskog zagađenja koje je svelo količinu slobodnog kiseonika u vodi na minimum.

Inspektori Ministarstva zaštite životne sredine juče su u Knjaževcu uručili rešenja kojima se privremeno zabranjuje tehnološki proces preduzećima Džervin Kop Komerc, Džersi, Stokoimpeks i Venus. Rešenja su izdata posle pomora 20 tona ribe 29. juna, izazvanog povećanom količinom amonijaka i velikog organskog zagađenja koje je svelo količinu slobodnog kiseonika u vodi na minimum. Sumnja se da su pomenuta preduzeća zagadila rečni tok i izazvala uginuće ribe u rekama Svrljiški i Beli Timok.
Uručivanju rešenja o zabrani rada nadležnima u preduzećima prisustvovao je i ministar zaštite životne sredine Saša Dragin. On je najavio da će Ministarstvo odvojiti neophodna sredstva kako bi se obnovio riblji fond i omogućila zaštita životne sredine u tom mestu.
– Naš stav je da nema kompromisa sa zagađivačima. Ko zagađuje, biće najstrože kažnjen. Očekujemo dalji rad tužilaštva i policije na ovom slučaju, kao i pokretanje krivične prijave protiv zagađivača – rekao je Dragin.
Ministar se sastao i sa predstavnicima Zajednice sportskih ribolovaca Timočka Krajina koji su naveli da je šteta izazvana pomorom ribe procenjena na deset miliona dinara.
– Postoji osnovana sumnja da je preduzeće Džervin uzročnik zagađenja, što je dovelo do pomora ribe u reci Beli Timok. Na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, privremeno se zabranjuje rad dok nam ne dostave podatke da njihovi sistemi uredno rade – istakao je republički inspektor za zaštitu životne sredine Slaviša Panković.
Preduzeće Džervin Kop Komperc koje se bavi preradom višanja i Džersi – proizvođač sireva, moraće da obustave rad sve dok ne dostave podatke o ispitivanju ispravnosti uređaja sa amonijakom kao i o efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.
Klanici Stokoimpeks privremeno se zabranjuje tehnološki proces dok ne dostavi podatke o efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, a Venusu, koji se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća privremeno se zabranjuje ispuštanje otpadnih voda na zemljište sve dok ne dostavi podatke o ispitivanju o uticaju otpadnih voda na zemljište. Protiv preduzeća za koje se utvrdi da je izazvalo uginuće ribe biće podneta prijava za privredni prestup, za koji je maksimalna predviđena kazna tri miliona dinara.
Poslovodstva tri od pet firmi u Knjaževcu koje je Dragin označio kao uzročnike pomora riba negirala su odgovornost i najavila tužbu protiv države zbog rušenja ugleda kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari