"Drago mi je što Stefanović i režimski tabloidi tumače zakon na isti način": Bojana Savović za Danas o optužbama glavnog tužioca 1Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, Nenad Stefanović, ocenio je da je izjava javne tužiteljke Bojane Savović, kojom poziva građane na preduzimanje tzv. građanskog hapšenja „opasna i maliciozna“, te pozvao tužilački savet da reaguje. Savović za Danas navodi da su odredbe člana 292. Zakona o krivičnom postupku (ZKP) vrlo kratke i jasne pa joj nije jasno kako se mogu “ dobronamerno“ ili “ zlonamerno“ tumačiti.

– Odredba jasno kaže da se odnosi na sva krivična dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, pa mi nije jasno zašto Stefanović taj status priznaje krivičnim delima krađa i razbojništvo, a ne priznaje krivičnim delima protiv izbornih prava, iako je apsolutno nesporno da su sve to kriviča dela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, kaže Savović.

Drago joj je što vidi da režimski tabloidi i Nenad Stefanović na isti način tumače zakon.

Podsetimo Stefanović je u saopštenju naveo i da je izjava Bojane Savović „potencijalno opasna zbog njenog pogrešnog tumačenja člana 292. Zakona o krivičnom postupku (ZKP)“ i, kako je naveo, maliciozne upotrebe u kontekstu izbornog procesa.

„Član 292. ZKP propisuje da ‘svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Uhapšeni će se odmah predati javnom tužiocu ili policiji, a ako to nije moguće, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa koji će postupiti u skladu sa odredbama ovog zakonika (čl. 291. i 293.)“, stoji u saopštenju glavnog tužioca VJT.

Stefanović ističe da se u zakonu „jasno“ navodi da je potrebno da je lice „zatečeno pri izvršenju krivičnog dela“, „dakle kada je očigledno da je, na primer, učinilac izvršio krađu ili razbojništvo, pa ga drugo lice savlada i zadrži do dolaska policije“.

Izjava Savović se odnosi, dodaje se, na sasvim druge situacije u kojima se, kako smatra glavni tužilac VJT u Beogradu, eventualno može raditi o postojanju osnova sumnje da je izvršeno neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, i kada su građani dužni da svoju sumnju prijave nadležnim organima, koji dalje preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari