Bez pompe, u tihoj i dostojanstvoj atmosferi, u Požarevcu je upriličen susret ambasadora Japana i njegove pratnje sa prijateljima iz Braničevskog okruga i grada Požarevca.


Zemljotres i cunami, koji su nedavno pogodili Zemlju izlazećeg sunca, a u kojima je živote izgubilo više hiljada ljudi, potresli su svet. Događanja u dalekom Japanu sa zebnjom se prate i u našoj zemlji.

Saosećajući sa japanskim narodom, Braničevski upravni okrug i grad Požarevac organizovali su prijem za ambasadora Japana u Srbiji, Tošija Cunozakija, kome su zvanično uručene odluke o novčanoj pomoći od bezmalo dva miliona dinara Grada Požarevca i sedam susednih opština (Petrovac na Mlavi, Kučevo, Golubac, Veliko Gradište, Žabari, Žagubica i Malo Crniće). Nakon minuta ćutanja kojim je odata pošta svim žrtvama u Japanu, Gradski ženski hor „Barili“, pod dirigenstskom palicom Katalin Tasić, izveo je himne Srbije i Japana. Prisutnima se najpre obratio načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović, koji je podsetio na veliko prijateljstvo Srbije i Japana, negovano decenijama, i na donacije koje je ova velika zemlja do sada dodeljivala Srbiji, srpskom narodu, žiteljima Braničevskog okruga.

– Prirodna katastrofa koja je zadesila prijateljski narod Japana, sve nas je duboko potresla. Sa nevericom i velikom tugom, pratili smo tragične događaje koji su odneli mnogo ljudskih života. Građani Braničevskog okruga, izražavaju najiskrenije žaljenje zbog žrtava, ali i iskrenu solidarnost sa građanima Japana, koji su pokazali da su i u najtežim trenucima za jedno društvo, organizovani, disciplinovani, solidarni, požrtvovani, humani i hrabri ljudi, što je za poštovanje. To je odlika velikih naroda, na koje mi želimo da se ugledamo. Vaša ekselencijo, molim vas da prihvatite naš skromni izraz materijalne solidarnosti opština Braničevskog okruga, koje su lokalne samouprave izdvojile, sa namerom da na taj način iskažu svoju želju da pomognu onim građanima Japana, koji su ugroženi prirodnom katastrofom. Svi zajedno se molimo da se posledice ove katastrofe što pre otklone. Iskoristiću priliku da se još jednom zahvalim japanskoj Vladi i japanskom narodu na pomoći koja je pružena građanima Srbije u protekloj deceniji i koja je za nas velika, a naročito na pomoći koja je učinjena Braničevskom okrugu u toku prošlog meseca, u ukupnom iznosu od 134 hiljade 467 evra, koji će biti utrošeni u medicinsku opremu i sredstva u cilju poboljšanja rada naših zdravstvenih ustanova. U tom smislu su ove donacije puno značile i tu prijateljsku pomoć nikada nećemo zaboraviti – rekao je Petrović.

Nakon predaje odluka o donacijama od strane predstavnika grada Požarevca i opština Braničevskog okruga, njegova ekselencija ambasador Japana u Srbiji, Tošio Cunozaki, uputio je duboku zahvalnost građanima okruga i cele Srbije, koji su poslali mnogobrojne poruke saosećanja, solidarnosti i humanitarne pomoći.

– Iskreno se nadam da ćemo obnoviti svoju zemlju, normalizovati život naših građana, što je moguće ostvariti u saradnji sa vama. Veoma mi je drago što danas mogu da vam predstavim fotografije Japana, dok će vam o japanskom menadžmentu govoriti Šigeru Komori. Pored toga, imaćete priliku da uživate i u japanskim pesmama, koje će izvesti Gradski ženski hor „Barili“. Na ovaj način, podsetićemo se na sve nastradale u ovoj prirodnoj katastrofi. S druge, strane, iskazaćemo zahvalnost svima onima koji su danas ovde, da pruže podršku Japanu – obratio se ambasador Cunozaki.

U nastavku svečanosti otvorena je izložba fotografija Dragane Mitrović „Japan očima moga srca“, a zatim je u umetničkom delu programa, izvođenjem japanske muzike, pored ženskog hora, nastupila i Ecuko Cunozaki, violonistkinja, inače, supruga ambasadora.

Prijemu prisustvovali su i narodni poslanik Žarko Pivac, odbornici Skupštine grada Požarevca, predstavnici crkve, vojske, policije i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari