Dragoslav Šumarac: Predsednički kandidat pola dana 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Dragoslav Šumarac, funkcioner Socijaldemokratske stranke, bio je predsednički kandidat nepunih dvanaest sati.

Kako je iznenada prihvatio ponudu Borisa Tadića, lidera SDS, da bude predsednički kandidat koalicije „Ajmo, ljudi“, tako je iznenada i odustao od predsedničke trke, pravdajući se da je to zbog izostanka potpune podrške svih koalicionih partnera i prekratkog roka za skupljanje potpisa. Šumarac se i dva puta za dvanaest sati zahvalio Tadiću na ukazanom poverenju i razumevanju, ali je pozvao i sve da daju svoj glas listi „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“ na predstojećim republičkim izborima.

Kandidujući Šumarca dan pre isteka roka za podnošenje kandidature Republičkoj izbornoj komisiji SDS je navela da je on kandidat proevropske orijentacije i da je ceo svoj politički život posvetio ideji moderne evropske Srbije i strateškog cilja učlanjenja Srbije u Evropsku uniju.

Navedeno je i da je on kandidat najvišeg nivoa kompetentnosti, političkog iskustva i ogromnog međunarodnog ugleda.

Iako mu politički analitičari u startu nisu davali gotovu nikakvu šansu u predsedničkoj trci, mora se reći da Šumarac nije nepoznat srpskoj javnosti. Bio je ministar za urbanizam i građevinu u Vladi Zorana Đinđića, koja je bila prva demokratska i proevropska vlada u Srbiji.

Kao ministar za urbanizam i građevinu u Đinđićevoj vladi, bio je jedan je od utemeljivača obnove infrastrukture u Srbiji i donošenja strateških dokumenata koji su bili pretpostavka razvoja naše infrastrukture. Inicirao je i osnivanje Inženjerske komore Srbije, koja okuplja više od 28.000 licenciranih inženjera, i bio je njen prvi predsednik. I prvi je Srbin koji je izabran za člana Evropske akademije nauka.

Kao student generacije diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu i kasnije doktorirao u SAD. Bio je redovni profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a od 2020. je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i prorektor za nauku. Autor je 129 naučnih radova i član uređivačkog odbora „International Journal of Damage Mechanics“.

Dobitnik je nagrade Skupštine grada Beograda za nauku 1990. godine. Bio je član Demokratske stranke gotovo od njenog obnavljanja. U toj stranci prošao je mnoge lestvice. Bio je predsednik Gradskog odbora DS Beograd, v. d. Resornog odbora građevina, urbanizam, saobraćaj, infrastruktura, a za potpredsednika DS izabran je na izbornoj Skupštini 2018. godine. godine. Nedugo zatim inicirao je sazivanje vanredne izborne skupštine DS 2020. godine, tvrdeći da nije pučista već da samo želi da se uvede red u DS.

„Ova izborna skupština nije uperena i nije zahtev za smenu Zorana Lutovca i aktuelnog rukovodstva, već jedan apel da se na demokratski način rešavaju problemi u stranci“, naveo je tada Šumarac, a onda je nakon vanredne sednice obznanio da je Lutovac smenjen. Lutovac je opstao, a Šumarac je zajedno sa isključenim članovima DS i Branislavom Lečićem formirao pokret Demokrate Srbije. Nisu opstali kao pokret, pa su se ove godine utopili u SDS i Šumarac je postao deo tog novog rukovodstva.

Profesor Šumarac je rođen u Raškoj 1955. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari