"Drakonska kazna": Advokat Nikola Lakić za Danas o presudi u slučaju pretnji Zagorki Dolovac 1Foto: Aleksandar Roknić

Advokat Nikola Lakić komentarisao je za Danas presudu Trećeg osnovnog suda koji je osudio jednog muškarca na devet meseci zatvora jer je, prema presudi, ugrozio bezbednost Zagorki Dolovac, glavnoj republičkoj tužiteljki.

On je osuđen na devet meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 500.000 dinara, jer je krajem maja na aerodromu „Nikola Tesla“ prišao Zagorki Dolovac i obratio joj se rečima „Zar ste vi još uvek živi“.

Ova rečenica je kvalifikovana kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Nikola Lakić ističe da se iz sporazuma o priznanju krivičnog dela može videti da je okrivljeni osuđen na drakonsku kaznu.

„Ovo je pre svega paradoks da Vrhovni javni tužilac koji treba da bude predvodnik u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminala uopste, nema hrabrosti i navodno se uplašio jednog jedinog pitanja. Cela Srbija se godinama pita da li je Zagorka Dolovac živa ili je mitsko biće jer usled njenog nečinjenja Srbija postaje balkanska Kolumbija, i sada jedna osoba zbog toga bude osuđena. Neverovatno“, kaže Lakić.

Nikola Lakić
foto FoNet Milica Vučković

On dodaje i da je još neverovatnija činjenica da je neko osuđen a da u njegovoj rečenici ne postoji pretnja.

„Sama činjenica da je neko Zagorku Dolovac pitao da li je ona živa nije pretnja i sama ta rečenica ne predstavlja krivično delo, to što se Zagorka Dolovac uplašila jednog pitanja to najbolje ukazuje na to da ona ne bi više smela da sedi na mestu Vrhovmog javnog tužioca“, tvrdi advokat Lakić.

Naš sagovornik primećuje da kada je Zagorka Dolovac navodno oštećena krivičnim delom to se ekspresno završilo, a kada je to slučaj sa nekim drugim ljudima, taj postupak traje veoma dugo.

„Nesporno je da pretnje prema najvišim funkcionerima vlasti treba brzo otkriti i učinioca u zakonitom postupku procesuirati. Ako postoji biće krivičnog dela sankcionisati, međutim u konkretnom slučaju ovde toga nema. Takođe, svedoci smo da se liderima opozicije svakodnevno preti i to direktno, ali da godinama unazad nema osumnjičenih u tim predmetima. Tako je na primer Zdravku Ponošu više puta prećeno na društvenim mrežama, pretnje da će ga ubiti, da će ubiti njegovu porodicu, i nekoliko godina nakon monstruoznih pretnji tužilašvo nije procesuiralo osumnjičene. To samo govori u kakvoj državi živimo i koliko je pravda dostupna običnim građanima“, kategoričan je advokat Nikola Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari