Izborna komisija saopštila je da će prebrojati 46 odsto glasova koje do sada nije uzela u obzir, a opozicioni kandidat Enrike Kapriles izrazio je nadu da bi ova odluka mogla da promeni izborni rezultat.


Za danas je u Karakasu zakazana inauguracija novoizabranog predsednika Nikolasa Madura, čiju pobedu Kapriles ne priznaje, tvrdeći da je na predsedničkim izborima bilo neregularnosti.

„Mislim da ćemo dobiti glasove koji su nam potrebni“, poručio je sinoć Kapriles, posle odluke Komisije da prebroji glasove koji nisu uzeti u obzir prvog, izbornog dana.

Kandidat opozicije zatražio je ponovno prebrojavanje svih glasova, ali je rekao da je zadovoljan i ovakvom odlukom Izborne komisije.

Nacionalna izborna komisija u ponedeljak je saopštila da je Maduro osvojio 50,8 odsto, a Kapriles 49 odsto glasova, što je manje od 300.000 glasova razlike.

Pripadnici Nacionalne garde Venecuele pretukli su više desetina opozicionih pristalica koji odbijaju da prihvate rezultate predsedničkih izbora, izjavio je danas venecuelanski advokat za ljudska prava Alfredo Romero.

Romero je rekao da su pripadnici Nacionalne garde upotrebili prekomernu silu protiv opozicionih pristalica koje ne žele da prihvate izbornu pobedu Nikolasa Madura.

Advokat je rekao da su pristalice opozicije pretučene u kasarni Nacionalne garde u Barkvisimetu, na zapadu Venecuele, gde je privedeno najmanje 300 osoba zbog podrške opozicionom predsedničkom kandidatu Enrikeu Kaprilesu.

Kako je naveo, većina uhapšenih su mladi od 15 do 22 godine.

Maduro je bio „desna ruka“ preminulog predsednika Uga Čavesa i vršilac dužnosti predsednika nakon njegove smrti.

Kapriles je bio i protivkandidat Čavesu na izborima u oktobru 2012, kada je osvojio 44 odsto, a Čaves 55 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari