Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za po godinu dana kazne zatvora Andriji Draškoviću i njegovom kumu Aleksandru Goluboviću Batanku i pravosnažno ih osudio na devet, odnosno osam godina zatvora, zbog ubistva Surčinca Zvonka Plećića Pleće, septembra 2000. u restoranu „Knez“ u Beogradu. Drašković bi mogao da se nađe na slobodi posle odsluženja dve trećine zatvorske kazne, što znači za godinu dana, jer je u međuvremenu proveo skoro pet godina u zatvoru i pritvoru.


Odlukom Apelacionog suda, delimično su usvojene žalbe njihovih branilaca, čime je preinačena presuda Višeg suda od 26. septembra 2010. kojom je Drašković bio osuđen na deset godina zatvora, a Golubović na devet.

Veće Apelacionog suda oglasilo ih je krivim zbog ubistva u saizvršilaštvu, jer je posle održanog glavnog pretresa utvrdilo da oni nikako nisu mogli da, kako su u žalbama isticali njihovi branioci, postupaju u nužnoj odbrani.

Kako se navodi u obrazloženju, Drašković i Golubović nisu postupali u stanju jake razdraženosti na šta, prema oceni suda, ukazuje njihovo ponašanje pre i posle ubistva.

Kao olakšavajuća okolnost pri odmeravanju kazne navodi se doprinos oštećenog Plećića, koji je bio u alkoholisanom stanju sa više od dva promila alkohola u krvi, njihovu bitno smanjenu uračunljivost, protok vremena od tog događaja, kao i njihove porodične prilike.

Podsetimo, Drašković i Golubović po četvrtoj presudi su osuđeni, jer su s umišljanjem i svesni svog čina, 11. septembra 2000. godine ubili Plećića u beogradskom restoranu „Knez“ nakon što im je prišao za njihov sto u alkoholisanom stanju i upitao: „Da li si ti ubio mog brata Zorana Šijana?“, navodi se u ranijoj presudi. Potom je ustao i mobilnim telefonom udario o sto, a Golubović je u njega ispalio dva hica iz pištolja CZ, dok je Drašković ispalio tri metka iz „magnuma 357“.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane. Oni su najpre pravosnažno osuđeni na 11,5 i na 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina. Na trećem suđenju oni su oslobođeni, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani.

Drašković i Golubović su proveli četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu. Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Nakon izricanje presude Višeg suda u Beogradu prošle godine Draškoviću je odmah određen pritvor zbog mogućnosti bekstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari