Ovo je presuda službi bezbednosti čija moćna mreža brani zločine Miloševićeve službe bezbednosti, kaže za Danas Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, komentarišući jučerašnju presudu Višeg suda u Beogradu koji je oslobodio optužbi trojicu nekadašnjih pripadnika DB-a.

Sud je ustanovio da bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnici tog centra, Ratko Romić i Stevan Basta, nisu pomagali pripadnicima Jedinice za specijalne operacije u pokušaju atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.



 

– Ista sudinica koja ih je bila osudila na po osam godina zatvora juče ih je oslobodila. Time, ona je ubila i pravdu i sebe kao sudiju, navodi Drašković. 

Prema njegovim rečima, ista mreža pripremila se i za isti ishod suđenja Radonjiću i Romiću za ubistvo Slavka Ćuruvije.

– Oni to očito znaju, pa u sudnici izjavljuju da su branili državu od državnih neprijatelja i da bi to i danas činili. I danas bi znači ubijali po Ibarskoj magistrali, živim krečom zatrpavali na Fruškoj gori Ivana Stambolića, streljali na kućnom pragu Slavka Ćuruviju, u Dunav bacili sudiju Nebojšu Simeunovića, pucali u Dadu Vujasinović, kaže Drašković.

On ističe da su pripadnici Miloševićeve službe bezbednost i dalje na visokim državnim pozicijama.

– Šta radi siva eminencija Miloševićeve službe Branko Crni u BIA? Otkud Ivan Todorov, telohranitelj Mire Marković, na poziciji zamenika šefa BIA? Zašto se ne hapse nalogodavci ubica braće Bitići? Kako se zove ta prepreka? I kako se zove stranka u čijem je Glavnom odboru? Održavaju se kadrovi JUL-a na moćnim državnim pozicijama. Ljudi iz Crvenih beretki su raspoređeni i po ministarstvima. Osuđeni za ratne zločine u Hagu se ovde dočekuju kao heroji i postaju članovi glavnog odbora vladajućih stranaka. Srbija se pretvara u prokletu avliju u kojoj pravdu i moral kroje Abidage, naglašava lider SPO.

Pored žalbe tužioca, koju očekuje, Drašković je istakao da i sam planira da pravno goni bivše pripadnike DB-a.

– Ja ću se na sve načine posvetiti cilju da ubice Slavka Ćuruvije, isti oni koji su pripremali i moje ubistvo, ne umaknu pravdi. Ne bude li pravde pred sudovima u Srbiji tražiću je pred Evropskim sudom u Strazburu. Sve dok se oslobađaju ubice, njihovih preživelim žrtvama ugroženo je pravo na život, a porodice ubijenih lišavaju se prava na pravdu, rekao je Drašković.

 Bivši pripadnici DB-a Radonjić, Romić i Basta su zbog ovog zločina najpre bili osuđeni na osam, odnosno sedam godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Za pokušaj ubistva Draškovića ranije su pravosnažno osuđeni na višedecenijske kazne zatvora pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

Pripadnici DB bili su optuženi da su pružili logističku podršku pripadnicima JSO za atentat na Draškovića, odnosno da su im dostavili fotografije kuće u kojoj je boravio. Optužnica tereti Radonjića, Romića i Bastu da su po nalogu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića organizovali atentat na Draškovića 15. juna 2000. godine u Budvi. Milan Radonjić i Ratko Romić su optuženi i zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije i trenutno im se zbog toga sudi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Drašković i Radonjić često na sudu



Ovo nije prvi slučaj u kojem se na suprotnim stranama u sudu nalaze Vuk Drašković i Milan Radonjić. Nedavno je Apelacioni sud u Beogradu doneo presudu po kojoj je lider SPO obavezan da Radonjiću na ime nematerijalne štete isplati 100.000 dinara sa zakonskom kamatom, kao i 93.700 dinara na ime troškova postupka. Sud je utvrdio da je Drašković, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, Radonjiću prouzrokovao duševni bol, povredio ljudsko dostojanstvo, čast i ugled. Drašković je u pomenutoj emisiji nazvao Radonjića „ubicom sa Ibarske magistrale“, iako je nekadašnji šef beogradskog RDB pravnosnažno oslobođen optužbi u tom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari