Lider SPO Vuk Drašković ocenio je juče da su se snage protiv kojih se opozicija u Srbiji borila 9. marta 1991. godine uzdigle i osnažile toliko da postoji realna mogućnost da na vanrednim parlamentarnim izborima osvoje vlast. „To su snage koje predstavljaju isti onaj režim, ideje izolacije, ratova, novih izbeglica i zatvaranja Srbije i njene evropske budućnosti.

Lider SPO Vuk Drašković ocenio je juče da su se snage protiv kojih se opozicija u Srbiji borila 9. marta 1991. godine uzdigle i osnažile toliko da postoji realna mogućnost da na vanrednim parlamentarnim izborima osvoje vlast. „To su snage koje predstavljaju isti onaj režim, ideje izolacije, ratova, novih izbeglica i zatvaranja Srbije i njene evropske budućnosti. Taj povratak ne smemo dozvoliti“, rekao je Drašković novinarima na Trgu Republike u Beogradu posle obeležavanja 17 godina od demonstracija 9. marta.
Drašković je naglasio da za SPO nisu politički protivnici oni ljudi koji su sa tom strankom bili 9. marta, na Vidovdanskom saboru i na svim drugim demonstracijama protiv tadašnjeg režima. „Nadam se da će opasnost od povratka Srbije u prošlost da nas ponovo ujedini i da nećemo dati da se zatvore evropska vrata Srbiji i našem narodu“, naglasio je Drašković. Prema njegovim rečima, 9. mart je „izvor i majka svih naših bitaka za demokratsku i evropsku Srbiju“, a 5. oktobar je bio kraj otpora Miloševićevom režimu započetog 9. marta 1991. godine. Drašković je Koštuničinu najavu vraćanja mandata ocenio kao jedini logičan potez i kazao da ipak treba sačekati raspisivanje izbora pa govoriti o nastupu.
Lider SPO je još naglasio da je Srbiji i njenom narodu učinjena nepravda jer je nasilno ignorisana Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, ali i kazao da narodu treba objašniti da je Srbija suverenitet na Kosovu izgubila 10. juna 1999. godine i da za to krivicu snose snage prošlosti. Polaganjem cveća i paljenjem sveća na Trgu Republike delagacija SPO obeležila je 17 godina od demonstracija u kojima su stradali učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović.
Godišnjicu demonstracija odvojeno je obeležio i SDPO, a njegov kopredsednik Vojislav Mihailović, ocenio je da je danas u Srbiji situacija mnogo bolja, nego 9. marta, ali da učesnici demonstracija imaju pravo da budu nezadovoljni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari