Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je mrtvim komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Dražu Mihailovića, a kao dan njegove smrti odredio je 31. jul 1946. godine. To rešenje bilo je neophodno, jer bez dokaza o smrti Viši sud ne može da odluči o zahtevu o rehabilitaciji Mihailovića, odnosno da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je on osuđen na smrt streljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kad pogubljen i sahranjen.

Kada to rešenje postane pravosnažno, činjenica o smrti biće upisana i u matičnu knjigu umrlih. Takođe, proces za rehabilitaciju generala Mihailovića pred Višim sudom u Beogradu nastavlja se 8. oktobra.

Ova odluka doneta je samo nekoliko dana pošto je Ustavni sud Srbije ocenio da je uredba Vlade Srbije od 17. juna 2005. godine, prema kojoj se članovi Ravnogorskog pokreta smatraju učesnicima Narodnooslobodilačkog rata neustavna, pa su se polemike između nekadašnjih partizana i onih koji veruju da je Ravnogorski pokret bio antifašistički, dodatno rasplamsale.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda Srbije članovima Ravnogorskog pokreta uskraćena su prava na borački dodatak, ličnu invalidninu, dodatak za negu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje o trošku države. Međutim, oni i dalje imaju pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju.

I dok predstavnici SUBNOR-a poslednjih dana najavljuju da će nakon ove odluke Ustavnog suda Srbije pokrenuti i postupak za ocenu ustavnosti Zakona o rehabilitaciji, predstavnici Ravnogorskog pokreta najavljuju žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Aleksandar Nedić, predsednik Liberalnog demokratskog saveza (LDS) i praunuk generala Milana Nedića, predsednika Vlade u vreme okupacije nacističke Nemačke, kaže za Danas da ova odluka USS neće uticati na rehabilitaciju Draže Mihailovića.

– To su dva različita postupka, pa i odlukom USS predviđeno je da pripadnici Ravnogorskog pokreta i dalje imaju pravo na profesionalnu rehabilitaciju i penzije. Nadamo se da će postupak ubrzo biti okončan, ukazuje Nedić. On podseća da je LDS još 2011. pokrenuo postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nemogućnosti članova Ravnogorskog pokreta da dobiju boračke penzije i naglašava da nijedan pripadnik ovog pokreta, nije dobio penziju, niti beneficije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari