Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Milovan Drecun zatražio je od Tužilaštva Srbije za ratne zločine da objasni zbog čega nije blagovremeno istražilo izjave srpskih svedoka o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, već je ta dokumentacija držana u magacinu Tužilaštva.

U originalnim izjavama pred policijskim i sudskim organima Srbije izbegla lica su govorila o svojim stradanjima i stradanjima svojih sunarodnika često navodeći i imena izvršilaca ratnih zločina, Hrvata i Muslimana, rekao je Drecun u izjavi novinarima u parlamentu i dodao da je dokumentacija dostavljena Tužilaštvu. Drecun je ukazao i da je, prema oceni Službe MUP za otkrivanje ratnih zločina, neblagovremena obrada i držanje tog materijala u magacinskom prostoru Tužilaštva umnogome otežala istraživanje zločina nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni.

Povodom hapšenja osumnjičenih za ratni zločin u Srebrenici, Drecun je istakao da je stav SNS da je za pomirenje i budućnost regiona izuzetno važno da svi zločini budu otkriveni, a odgovorni procesuirani. Posebno pozdravljamo saradnju Tužilaštva Srbije za ratne zločine i nadležnih organa u Bosni i Hercegovini, ali izražavamo žaljenje zbog toga što nam se čini da je ta saradnja jednostrana, rekao je Drecun. On je dodao da podaci koje ima ukazuju da je uglavnom reč o hapšenju Srba osumnjičenih za ratne zločine.

Sud u Bosni i Hercegovini je od svog osnivanja 2003. optužio 256 Srba, pravosnažno je okončano 135 pretresa, a u Hagu je 90 Srba pravosnažno osuđeno ukupno na 2.647 godina robije za ratne zločine, rekao je Drecun. Upoređujući te podatke sa brojem procesa protiv Bošnjaka zbog ratnih zločina, Drecun je rekao da su pred sudom u BiH 34 Bošnjaka osuđena na ukupno 213 godina zatvora, a petorica u Hagu na ukupno 41 godinu, s tim što je Naser Orić oslobođen.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine saopštilo je juče, povodom kritika iznetih na svoj rad u Skupštini Srbije, da je pokrenulo postupke protiv više od 220 potencijalnih počinilaca zločina nad Srbima, koji za sada nisu dostupni našim organima gonjenja. U saopštenju se navodi da je celokupan materijal o zločinima protiv čovečnosti dostavilo Službi MUP za otkrivanje ratnih zločina na obradu i da je na osnovu povratnih informacija pokrenulo postupke.

Postupci

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je postupke protiv više od 220 potencijalnih počinilaca zločina nad Srbima, koji za sada nisu dostupni našim organima gonjenja, piše u saopštenju. Kako je istaknuto, početkom godine, Tužilaštvo je o tome uputilo poverljivu informaciju relevantnim državnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari