Mada ima odličan geografski položaj, blizinu autoputa, reku Savu, železnicu i u blizini granične prelaze prema Hrvatskoj i BIH, Sremska Mitrovica sve do nedavno nije imala ozbiljnijih investicija. Jednostavno se u gradu na Savi u privrednom razvoju nije ništa dešavalo. Činilo se da do pre godinu-dve, iz dana u dan ovde sve više fabrika zatvara kapije, a broj onih koji traže posao rapidno raste.

Mada ima odličan geografski položaj, blizinu autoputa, reku Savu, železnicu i u blizini granične prelaze prema Hrvatskoj i BIH, Sremska Mitrovica sve do nedavno nije imala ozbiljnijih investicija. Jednostavno se u gradu na Savi u privrednom razvoju nije ništa dešavalo. Činilo se da do pre godinu-dve, iz dana u dan ovde sve više fabrika zatvara kapije, a broj onih koji traže posao rapidno raste. Nekadašnji socijalistički giganti Matroz, Mitros, Šećerana, Provamin, MIV, Mlekara, Drvni kombinat… ili su promenili vlasnike i broj zaposlenih sveli na najmanju moguću meru, ili su potpuno propali i zaključali kapije. Stara industrijska zona delovala je prilično avetinjski. Prema takvim pokazateljima Mitrovica baš i nije imala neku svetliju perspektivu. Međutim, situacija je drastično promenjena jer je aktuelna vlast uspela da identifikuje šta su to ograničavajući faktori u privrednom razvoju ovog grada, a potom pristupi njihovom rešavanju.

Hiljadu novih radnih mesta

– Pomenimo da su među najvećim ulagačima ovde Metal fer stil mil, Meler, Micidis points, Tuš, OMV, Delta-maksi, Slavija med, a ukupna vrednost iznosi nešto više od 40 miliona evra. Ovih dana vode se pregovori s nekoliko stranih investitora koji su izrazili želju da dođu i ostanu u Mitrovici. Reč je o nekoliko kompanija iz Belgije, Italije i Rusije… Ovogodišnji cilj je hiljadu novih radnih mesta, a samo započetom dinamikom razvoja može se računati na njegovo ostvarenje, kao i na brz privredni rast i maksimalnu uposlenost Mitrovčana – navodi Nedimović.

Prema rečima zamenika predsednika SO Sremska Mitrovica dr Nenada Lemajića, prvo su konstatovali da Opština Sremska Mitrovica gubi bitku zbog toga što nije stvorila odgovarajući investicioni ambijent.
– Morali smo menjati način razmišljanja u sredini gde su sav razvoj i urbanizacija tradicionalno počivali na nekoliko giganata socijalističkih privrednih sistema, a koji su ili propali, ili bili u ozbiljnim problemima. Ranije je na teritoriji Opštine postojalo svega tri hektara zemljišta koje se moglo ponuditi potencijalnim investitorima. Njihove eventualne aktivnosti kočili su cene opremanja i administracija u opštinskim i republičkim institucijama – objašnjava Nenad Lemajić i kaže da se danas sve promenilo jer je obezbeđeno i opremljeno oko 50 hektara zemljišta, a cenom je Mitrovica postala veoma konkurentna u odnosu na okruženje.
Inače, ovde je formiran poseban tim koji je razmrdao ustanove zadužene za razne vrste saglasnosti, te se sada dozvole dobijaju izuzetno brzo. Kompletan projekat investicione politike nosila je stručna ekipa sastavljena od mladih stručnih i ambicioznih ljudi. Na čelu ovog tima je opštinski koordinator za infrastrukturni razvoj Branislav Nedimović, a njihove zasluge za bitno promenjenu sliku o gradu nesumnjivo su velike.
Mitrovica danas ima dve industrijske zone ukupne površine oko 50 hektara. Zona Jezero nalazi se preko puta dosadašnje industrijske zone, a zona Sever nalazi se tik uz autoput E-70. Obe zone su kompletno infrastrukturno opremljene trafo-stanicama, gasnim stanicama, vodovodnom i kanalizacionom mrežom, putevima, modernim telefonskim i Internet priključcima, tako da mogu da zadovolje potrebe i najprobirljivijih ulagača.
Branislav Nedimović je mišljenja da će ove zone doneti dve-tri hiljade novih radnih mesta, koliko već u bliskoj budućnosti, što je svakako značajna brojka za grad s više od 11.000 nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari