Drevni običaj iz kulta mrtvih 1Foto: TV Homolje

Prema kalendaru Turističke organizacije opštine Žagubica, u subotu u naselju Laznica održana tradicionalna manifestacija „Priveg“.

Arhaični običaji očuvani od zaborava i ove godine su prikazani na zadovoljstvo mnogobrojnih meštana i gostiju. Manifestaciju pod pokroviteljstvom opštine Žagubica organizuje MZ Laznica i TO opštine Žagubica.

Inače, „Priveg“ je jedan od najkompleksnijih i najautentičnijih drevnih običaja iz kulta mrtvih u Evropi. Sačuvan je u obrednoj praksi meštana naselja Laznica u opštini Žagubica, zahvaljujući Kulturno-umetničkom društvu „Izvor“ iz Laznice, Turističkoj organizaciji opštine Žagubica i Kulturno-prosvetnom centru „Jovan Šerbanović“ Žagubica uz podršku Opštine Žagubica.

Kako ova manifestacija ima i sajamski karakter, brojna udruženja žena iz homoljskog kraja izlažu svoje rukom rađene proizvode i hranu po receptima starim sto i više godina. Vladan Lazić, direktor TO Žagubica, podseća da je to običaj iz kulta mrtvih i praktikuje obrede poput puštanja vode, pripremanje vatre i namenjivanje preminulima.

– Meštani kroz ovu manifestaciju pokazuju koliko neguju tradiciju i čuvaju uspomenu na svoje pokojne. Veliki broj gostiju i učesnika je bio u prilici da vidi neobičan i zanimljiv događaj i to u novom ambijentu, adaptiranom i rekonstruisanom prostoru Domu kulture u selu, rekao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari