Novosadski biznismen Mića Nikolić, zvani Sarma, uhapšen je juče u akciji Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog sumnje da je vođa narko-klana koji pod kontrolom drži tržište Novog Sada, potvrđeno je juče Danasu.



U predistražnom postupku koji su više meseci vodili Tužilaštvo i BIA u Novom Sadu i na području Kraljeva, osim Nikolića uhapšeno je još sedam pripadnika organizovane kriminalne grupe, za koje se sumnja da u dužem vremenskom periodu krijumčare skank. Policija intenzivno traga za još jednom osobom.


Ova kriminalna organizacija je, prema do sada prikupljenim podacima, narkotike nabavljala od lica sa područja Kosova i Metohije. Ona je bila namenjena narko-tržištu Novog Sada i drugih gradova u Srbiji.

Prilikom pretresa više objekata, koje su koristili osumnjičeni u Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji, pronađeno je i oduzeto oko 85 kilograma opojne droge skank. Takođe je pronađeno i vatreno oružje u nelegalnom posedu – automatska puška i pištolj. Po odobrenju tužioca za organizovani kriminal, policijske uprave u Novom Sadu i Kraljevu donele su rešenja o zadržavanju osumnjičenih.

Inače, Nikolić je uhapšen u Šafarikovoj ulici 35, u centru Novog Sada. On je od ranije poznat policiji, ali je tada bio hapšen samo zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja i to 2002. Prilikom tog pretresa pronađena je i manja količina kokaina. Na Nikolića je 2008. izvršen atentat ispred njegove kuće, kada je pucano na njega iz automatske puške iz susedne kuće. Tada je bio teško ranjen, ali je preživeo.

Spekuliše se i da je Nikolić svojevremeno često viđan u društvu osoba iz okruženja Milana Zarubice. Pre osam godina, takođe, u Novom Sadu je zaplenjeno više od 60 kilograma heroina, a spekulisalo se da iza toga stoje ljudi iz Nikolićevog okruženja, mada nikada nisu sakupljeni dokazi za to. Njegova bivša nevenčana supruga je nekoliko puta bila privođena zbog droge. Veruje se da je vlasnik više nekretnina u Novom Sadu. Interesantno je da je jednu od zgrada izgradio, uz sve odgovarajuće dozvole, na prostoru koji je zaštićen kao spomenik kulture. U toj zgradi Nikolić ima i svoj stan. Jedan od Nikolićevih prijatelja, Vinko Predojević, rodom iz Doboja, ubijen je polovinom novembra 2006. godine u svom automobilu, u blizini zgrade u kojoj je živeo. Njemu je takođe priređena sačekuša, a ubijen je pucnjem u glavu.

Skank stiže iz Albanije i sa Kosova

Skank se uglavnom krijumčari iz Albanije, a na tržište centralne Srbije dolazi preko Crne Gore i KiM. Skank je čista, jača i efektnija marihuana, koja se uzgaja u staklenicima ili u kućnim uslovima, a na tržištu dostiže cenu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra za kilogram. Reč je o narkotiku koja sadrži koncentrovanu marihuanu, odnosno njen cvat s visokim procentom psihoaktivne supstance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari