U okviru projekta „Drogu neću-donosi nesreću“ nevladino udruženje Bonum organizovalo je okrugli sto na temu „Droga u školskom dvorištu“. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Centa bezbijednosti Pljevlja, Centra za socijalni rad, Medicinskog centra, Kancelarije za prevenciju narkomanije, Sekretarijata za društvene djelatnosti, predstavnici osnovnih i srednjih škola, medija i druge NVO.


Nakon aktivnog dijaloga u analizi problema svih učesnika okruglog stola, usvojeni su zaključci vezani za sprečavanje upotrebe droge među mladima u opštini Pljevlja. Zaključeno je da važan faktor u sprečavanju upotrebe droga kod mladih ima porodica i na prijedlog direktora Centra za socijalni rad, NVO i institucije u narednom periodu moraju svoje aktivnosti usmjeriti više ka porodici. Obzirom na u velikom broju slučajeva teške materijalne uslove, roditelji nemaju dovoljno vremena za pružanje pažnje prema svojoj djeci pokrenuta je inicijativa da se realizuje projekat „Kako da živimo sa svojom djecom“, koji bi obuhvatio edukaciju roditelja rizičnih grupa.

Dogovoreno je da se formira radna grupa koja bi krajem godine prilikom usvajanja budžeta opštine za slijedeću godinu, insistirala de se predvide veća sredstva za masovnu fizičku kulturu koja bi se usmjerila za izgradnju malih sportskih poligona, pretećih objekata i gradskog bazena za kupanje. Obzirom da su iz porodica lošijeg materijalnog stanja potencijalni uživaoci droga, usvojen je zaključak da se pokrene inicijativa za zapošljavanje bar jednog roditelja i time poboljša porodični standard. Ovaj projekat podržavaju Komisija Vlade Crne Gore iz dijela prihoda od igara na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari