U Nišu se beleži porast narkomanije, a posebno korišćenje takozvanih legalnih droga, to jest određenih vrsta lekova koji se mogu kupiti isključivo na recept. U tome učestvuju i apoteke koje narkomanima slobodno prodaju „legalne droge“, čime ozbiljno krše zakon, saopšteno je Danasu u stručnim ustanovama u gradu.


– Mnogi narkomani koriste „ksalol“, koji može izazvati psihoaktivno dejstvo i zavisnost ako se uzima u većim količinama. Koriste takođe i „mendileks“ („medilex“), koji se daje kod Parkinsonove bolesti i može biti korektivna terapija kod psihoza, a u većoj količini može imati psihoaktivno dejstvo. Oba leka se mogu nabaviti isključivo na recept. Nažalost, neke apoteke ih prodaju slobodno i bez recepta – kaže za naš list Verica Arsenijević, načelnica Odseka za bolesti zavisnosti Klinike za zaštitu mentalnog zdravlja u Nišu i članica Republičke komisije za prevenciju zloupotrebe droga.

Arsenijevićeva dodaje da je na ovoj klinici „registrovano“ ukupno 1.500 zavisnika od opojnih droga. Primećeno je da u poslednje vreme zavisnici manje koriste intravenski heroin, a da su među njima sve brojniji politoksikomani, koji kombinuju više vrsta narkotika. Od prošle godine ponovo je uveden metadonski program koji se sprovodi na ovoj Klinici, gde se leči 150 zavisnika, kao i u Domu zdravlja, gde je na lečenju 65 pacijenata.

U Grupi za suzbijanje krijumčarenja i narkomanije Policijske uprave Niš kažu da je primećena i zloupotreba ovog leka, koji se takođe dobija na recept. Primećeno je da neki zavisnici koji su na metadonskoj terapiji na ulici „trampe“ ovu „legalnu drogu“ za ilegalni heroin.

– U Nišu je evidentan porast konzumenata opojnih droga, ali pre svega zbog sve većeg broja onih koji koriste „metadon“, „bensedin“, „tramadol“ („trodon“) i ostale „legalne droge“. Osim izvesnog pada broja konzumenata heroina, uočava se i pad korišćenja kokaina. I dalje se najviše koristi marihuana. U našoj evidenciji je ukupno 2.343 osobe koje su došle u dodir sa opojnim drogama, bilo da su konzumenti, ili dileri, ili i jedno i drugo – kažu operativci iz ove grupe.

Oni dodaju da na niškom „tržištu“ nema dobrog heroina. U uličnoj dozi (kvoteru), koja je teška od 0,10 do jednog grama, nalazi se samo tri do sedam odsto heroina, dok su sve ostalo primese. Pri tom se prodaje vrlo prljav heroin („smeće“), a u njega se stavljaju čak i mišomor i gips.

U Grupi kažu da je cena narkotika na crnom tržištu samo naizgled pala. „Ulični gram heroina“ je pre više godina koštao 20 evra, sada košta manje – od deset do 20 evra, ali uprkos nazivu teži samo 0,70 grama. Ulična doza često iznosi i 0,25 grama, a košta deset evra. Cena marihuane u kutiji šibica i tablete ekstazija i dalje je oko 300 dinara.

– Radimo maksimalno i punim kapacitetom i ulažemo veliki trud u sprečavanju ilegalne trgovine opojnim drogama. Postigli smo solidne rezultate. To potvrđuje i ovaj porast cene narkotika. Cene su uvek veće kada je rizik veći, odnosno kada je tlo „nesigurno“ zbog efikasnog rada policije – kažu operativci.

Oni su od januara do septembra ove godine podneli 130 krivičnih prijava zbog zloupotrebe opojnih droga, a 43 lica lišili su slobode. U tom periodu bilo je ukupno 256 zaplena. Zaplenjeno je više od 33 kilograma opojnih droga, najviše marihuane – oko 31 kilogram, a potom heroina – oko dva kilograma.

Heroin sa antraksom

Početkom ove godine u Švedskoj se pojavio antraksov heroin i odmah izazvao smrt nekoliko heroinskih zavisnika. Kako nezvanično saznajemo, u Srbiju je stiglo upozorenje o ovoj krajnje razornoj drogi, operativci su „povećali pažnju“, ali na terenu „nije pronađen“.

Tri narko-grupe

Prema nezvaničnim informacijama, u Nišu postoje tri grupe koje se bave ilegalnom trgovinom narkoticima. Postoje i osobe koje „drogu rade napolju“, a u Nišu se bave legalnim biznisom i troše tako zarađeni novac.

– Nije reč o organizovanim kriminalnim grupama, jer one nisu povezane sa državom, odnosno vlašću, policijom ili sudovima – kažu u niškoj PU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari