Dron će snimati divlje deponije, kazne i do 120.000 dinara 1foto FoNet

Pet kamera i jedan dron snimaće divlje deponije na niškoj Paliluli i beležiti prekršaje, na osnovu čega će Komunalna milicija kažnjavati građane koji bacaju otpad tamo gde ne treba, prenose danas Južne vesti.

Kamere će biti postavljene na skrivenim lokacijama, a kazne će biti od 6.000 do 120.000 dinara.

Opremu za snimanje nabavila je opština Palilula, za koju je predsednik Bratislav Vučković rekao da nastoji da bude „najčistija opština u Nišu“, i dala na revers Komunalnoj miliciji.

U dogovoru sa komunalnom inspekcijom te opštine, kako navodi načelnik Komunalne milicije Dejan Kovačević, određeno je pet kritičnih lokacija na kojima će biti postavljene kamere.

„To su mobilne kamere, biće postavljene u blizini tih deponija i snimaće ih. Imaju solarno punjenje i sim karticu unutra. One imaju senzor i rade na pokret, tako da kada prođe neko vozilo, automatski se pale i prave video snimke i fotografije“, istakao je on.

On je rekao da će odmah slati patrole na lice mesta, a ako ne zateknu nikoga na osnovu registarskih oznaka utvrdiće ko je vlasnik vozila iz kojeg je izbačen otpad.

„Kada pozovemo vlasnika, on je dužan da nam da obaveštenje ko je u tom trenutku upravljao vozilom, odnosno izbacio otpad“, objasnio je Kovačević.

Dron će koristiti na onim lokacijama gde ne postoje tehnički uslovi da se postave kamere.

Kovačević kaže da će patrole komunalne milicije četiri, pet puta dnevno dronom nadgledati deponije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari