Predsednik Tunisa Monsef Marzuki, premijer Hamadi Džebali i predsednik ustavotvorne skupštine Mustafa Ben Džafar prisustvovali su juče u Tunisu obeležavanju druge godišnjice pobune u kojoj je svrgnut prethodni režim.

Trojica zvaničnika, kao predstavnici vlasti predvođene islamistima iz stranke Enhada, prisustvovali su ceremoniji podizanja zastave na trgu Kasbah, nedaleko od sedišta vlade, na kojoj su bili i lideri političkih stranaka i ministri.

Nakon kratke ceremonije, Džebali je sa predstavnicima sindikata i poslodavaca potpisao socijalni pakt koji treba da garantuje socijalni mir i stabilnost. Potpisivanje tog pakta ima simboličan značaj pošto su nemaština i nezaposlenost upravo bile glavni uzrok pobune protiv Ben Alija.

Pristalice stranaka počele su da se okupljaju na aveniji Habib Burgiba, gde su održavani protesti u kojima je 14. januara 2011. svrgnut predsednik Zine el Abidin Ben Ali, označivši time početak „arapskog proleća“. Posle početne euforije zbog promene vlasti, usledile su frustracije zbog socijalnih prilika, političke tenzije, a vladajući islamisti iz Enhade i opozicione stranke ne uspevaju da postignu kompromis o budućem Ustavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari