Krasnići: Fudbal je sport koji približava ljude (VIDEO)

Iz serijala "Druga strana Kosova" - prošlost i budućnost kosovskog fudbala

Ostavite komentar


  1. Fis (pleme Krasnići) postalo je od Krase, petog, najmlađeg Vasinog sina, od koga su postali Vasojevići, a prema najstarijem sinu Zeki Zećevići. Mora da su braća Zeko i Kraso, koji je prešao u islam, iz nekog razloga ostali u dobrim odnosima, a u tadašnjim uslovima ulog je bio život svoj ili najmilijeg, zbog čega je u tom albanskom plemenu bilo uobičajeno ime Zeko. A takva reč nema drugo značenje u albanskom jeziku.
    A koliko smo genetski bliski sa Albancima objavio je najpoznatije svetsko ime među genetićare – Miodrag Stojković. Koga je postupak srpskih protuva sakrivenih u SANU bio zadnji poen što ga je nateralo da napusti Srbiju i prihvati ponudu da ode na Harvard u Bostonu, koji je na vrhu univerzitetske lestvice. Ovo nisu njegova istraživanja već njegovih kolega sa Instituta u Švajcarskoj. Evo tih rezultata: Srbi imaju slovenskog porekla 30%, Ilirskog 21%, Feničanskog 9%, Helenskog 6%, Tevtonskog 18%, Keltskog 14% i Ostali 2%. Albanci imaju Slovenskog 20%, Ilirskog 31%, Feničanskog 15%, Helenskog 14%, Tračanskog 18%, i 2% Ostalih.
    No za vlastodršce koji manipulacijom zaglupljuju svoj narod, podmeću ga da strada da bi se oni bogatili i uživali, neće niti da čuju da su Srbi i Hrvati genetski potpuno isti narod. A u tu svrhu – Zavadi pa vladaj – koriste Crkvu, koja je izdala Boga u Čoveku, jer ga na drugo mesto i nema, odkada je dobila zaštitu države koja po definiciji je nasilna tvorevinaa sa ciljem da zadovolji klasu koja vlada, a na račun klase koja nema vlast. Posledice su krajnje tragične: Isti narod kolje se kao da su jedan sa druge planete pridošao da drugog ugrozi!

    1. Po ovom pisanju, koje nema veze sa temom gore, rekao bi, da ste vi bas dobro izgubljeni i u zivotu opcenito?

  2. Ili tragikomičnije, Srbi i Crngorci po svemu su isti narod a dve nacije, sada oči da povade oko Crkvenog bogastva u Crnoj Gori. Dok u isto vreme gase se Crkveni posedi na Kosovu i Metohiji, kada su silom Srbi proterani iz svojih kuća i stanova. No, pritom nisu oštećeni oni koji su narod prinudli na rat. Ne, oni sada imaju bolje stanove u Beogradu ili u drugim gradovima Srbije.

    1. Ovo i nije vest iz sportske rubrike već iz rubrike „Druga strana Kosova“. Nole je, naravno, glavna vest u sportskoj rubrici kao što i treba da bude. A rubrika „Druga strana Kosova“ je, iz mog ugla gledano, postavljena da bismo pokušali da stvarno upoznamo ljude koji žive na Kosovu. Što kaže jedan kritičar o Bekimovoj knjizi, parafraziraću, – smatrao je da ako nekoga bolje upoznamo da ćemo se manje mrzeti i da je manja šansa da se gledamo preko nišana i pucamo jedni u druge.

      1. Sve bi bilo u redu da tekst ne pise podmladak Sonje Biserko koja je osvedoceni srbomrzac.

        1. Bitnije je šta piše nego ko piše. A u članku nema ni „m“ od mržnje prema Srbima. A našu napaćenu zemlju evo već osam godina vodi Šešeljev podmladak koji se zaklinje u EU i u svoje „prijatelje“ Blera i kompaniju. A spram Šešeljevog podmladka svi su drugi bez ikakve krivice. A kad već verujemo podmladku Vojislava Šešelja tim pre možemo verovati podmladku Sonje Biserko.

  3. A evo u čemu se razlkuju Albanci od Srba kada igraju nogomet, ili od engleskog fudbal. Studenti i mlađa omladina širom Jugoslavije imali smo svoj veliki kapm na primorju blizu Makarske. Tokom letnjeg raspusta parvili smo ekipe za mali nogomet, kada su imali ekipu i studenti sa Kosmeta. Ovoga puta (1965.) glavni igrači bili su iz FK “Borac” iz Uroševca, studenti na DIF-u i Pedagoškoj akademiji u Prištini. Među ekipom je bilo i Srba, ali je kapiten bio najbolji igrač “Borca”. Svakoga dana u večernjim časovima takmčiilo se za najvišlji plasman. Kada je igrala ekipa sa Kosmeta, dok su igrači ostalih ekipa, a svi iz Srbije, psovali su i vikali jedan na drugog kada pogreše. Igrači sa Kosmeta, sada “Kosova”, samo bi pogledali u kapitena a on im je ili klimnuo glavom ili bi mu nešto prošaputao. Iz dana u dan postajali su tema razgovora pubilke, i na plaži. Jer ne samo da su pobeđivali već kako su se gospotski pristojno odnosili i prema protivniku i prema sudiji i prema svojim saigračima. Zato su mi još uvek najbolji prijatelji Albanci. Na kraju osvojili su pobednički pehar uz ovacija prisutne publike.
    Upravo u ovom tesktu Krasnići iznosi primer kako se odnosio Vokri tokom igre.

  4. Ramiz zvani Ramko (brat Ljacin) bio je solidan fudbaler ne nešto preterano, već je bio sigurna rezerva, često se povrdjovao igrao napadača, bio je dosta prljav i grub igrač pogotovo kada igra njegova ekipa kući. Nivo mu je klub tada bio u rangu Pirota.

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.